Suomessa paras perusterveydenhoito


Otsikossa on EU:n raportti joitakin vuosia sitten sisältäen täydennyksenä, että mitataan tuloksia millä mittarilla tahansa. Sitä ei kyseenalaistanut kukaan, Suomessakaan.

Tässä olisi paras pohja sote-uudistukselle tänäänkin. Mutta ei: pannaan tunnustettu paras romukoppaan.

Rakennetaan uusi organisaatio, jossa varsinaisella perusterveydenhoidolla on toissijainen asema. Päästyään Arkadianmäelle kansanedustajat unohtivat kokemuksensa vaalilupauksineen ja yhtyivät numeronikkarien pettäviin kerhoihin.

Asetettiin tavoitteita toisensa päälle, muutoksia muutosten päälle, tavoitteita, joista mikään ei ole toteutumassa. Hallitus toisensa jälkeen on tämän todennut. Mutta nykyinenkin jatkaa osoittaakseen, että pystyy päättämään. Tuloksista jälleen viis.

Kuntien tuottamassa kiitetyssä perusterveydenhoidossa perustana olivat ja ovat edelleen paikalliset terveyskeskukset. Niiden tehokkuuden voimana on ennalta ehkäisy, huokein ja nopein tapa huolehtia kansalaisten perusterveydestä.
Ikääntyminen kasvattaa terveysriskiä, sairastutaan herkemmin.

Ennalta ehkäisyn merkitys kasvaa, mutta palvelun etääntyminen ja harveneminen heikentää sekä henkistä että teknistä valmiutta hakeutua hoitoon. Jäädään kotiin sairastamaan sairaalaan pääsyyn. Täytyy rakentaa lisää kansainväliseen omistukseen kalliita sairaaloita, kun ennalta ehkäisyn kultamunat tyhjennetään.

Seuraukset siintävät jo: Vain varakkaimmat suomalaiset tulevat pääsemään hoitoon, omalla rahallaan. Jenkkienkin tapaan.

EU antaa perusterveydenhoidostamme uuden, päinvastaisen lausunnon.

Sote-uudistuksemme menee eduskunnan käsittelyyn. Olkoon siis uudenkin perusterveydenhoidon pohjana nykyiset terveyskeskukset, jotka ovat myös kuntien monipuolinen, ratkaisevan suuri ja huokein voimavara.

Keskittämisen seuraukset koronaviruksen huippuina ovat oma lukunsa.

Esko Eela
kokemuksen rintaäänellä