Suomessa selvästi nuukinta lomailua

Vesibussi kuljettaa kesälomalaisia Rauman matkailusaariin.

Suomalainen kotitalous käyttää kesälomaansa rahaa keskimäärin noin 1 300 euroa tänä suvena, kertoo Nordean teettämä kysely.

Voi olla vaikea hahmottaa onko summa paljon vai vähän. Kuinkahan moni meistä tietää edes sitä paljonko käyttää omaan kesälomaansa?

Mielenkiintoista Nordean kyselyssä onkin se, että suomalaiset aikoivat käyttää kesälomaansa vähiten rahaa Pohjoismaissa.

Ruotsissa kesälomaan laitetaan 1700 euroa, Tanskassa 2000 ja Norjassa peräti 2500 euroa.

Suomalaiset kotitaloudet ennakoivat toukokuussa, että tulisivat käyttämään 5 prosenttia vähemmän rahaa kesälomalla kuin vuosi sitten.

Tämä on yllättävä tieto, kun yleinen talous- ja työllisyystilanne on selvästi parempi kuin viime vuonna.

Selitys voi olla se, että suomalaisille on jäänyt ikään kuin henkinen säästövaihde päälle. Peräkkäiset taantumavuodet ovat vielä mielessä.

Mikäli Nordean pohjoismainen kysely pitää kutinsa, on suomalaisten lomabudjetti pienentynyt viidessä vuodessa yli 15 prosenttia.

Se herättää kysymyksiä, ja hieman huoltakin. Ihmisten hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta onnistunut kesäloma on arvokas asia.

Tähän perään lienee syytä lisätä, ettei kesälomasta mitenkään automaattisesti tule sitä parempaa mitä enemmän euroja siihen kuluttaa.

Keskivertosuomalainen tekee vuodessa kolme vapaa-ajan matkaa, joihin sisältyy maksullinen majoitus. Niistä puolet tehdään kotimaassa, puolet ulkomaille. Päälle tulevat päiväreissut ja risteilyt lähinnä Tallinnaan ja Tukholmaan.

Suomen ”matkailutase” on suunnilleen tasapainossa. Teemme saman verran reissuja ulkomaille kuin ulkomaalaiset Suomeen.

Matkailuelinkeinon menestyksen ratkaisee kuitenkin se paljonko suomalaiset viettävät vapaa-aikaansa kotimaassa.

Esimerkiksi leirintäalueella majoittuva seurue käyttää keskimäärin 235 euroa päivässä, melkein satasen nokkaa kohti (LS 6.7.).

”Suomalaiset aikoivat käyttää vähemmän rahaa kesälomaansa kuin viime vuonna.”