Suomi ei tarvitse enää Venäjän sähköä

Olkiluodossa tuotetaan noin 30 prosenttia Suomen sähköstä. Kuva: Janne Rantanen

Olkiluoto 3 tuotti viime lauantaina ydinsähköä jo 90 prosentin teholla, kunnes koekäyttö keskeytyi illalla turbiinivian takia. 1 500 megawatin tuotannon tipahtaminen odottamatta nollaan oli kova isku koko sähköjärjestelmälle.

Teollisuuden Voiman turvallisuusjohtaja Veli-Pekka Nurmi totesi, että tällaisten yllätysten varalle on monet järjestelyt – ja ne osoittivat toimivuutensa tälläkin kertaa.

OL3 saatiin kuntoon sunnuntai-iltana. Täydelle teholle uusi ydinreaktori on tarkoitus nostaa ensi kertaa lähipäivinä. Koekäyttö jatkuu. Suunnitelman mukaan OL3:a ajetaan täydellä 1 600 megawatin teholla joulukuun alusta lähtien keskeytyksettä. Mikäli se onnistuu, pienenee sähköpulan riski.

OL3 vastaa noin 15 prosenttia Suomessa kulutettavasta sähköstä.

Sähkön hinnan nosti hurjiin lukemiin Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen aiheuttama poikkeustilanne. Keski-Euroopalle elintärkeä kaasu on kallistunut tuntuvasti. Se nostaa myös Suomessa tuotetun sähkön hintaa markkinoilla.

Tätä ei ole ihan helppo ymmärtää.

Positiivista on, ettei Suomi enää tarvitse Venäjän sähköä. Sitä tuotiin enimmillään noin OL3:n tuotannon verran.

OL3:n lisäksi Suomi saanee tänä vuonna ennätysmäärän uutta tuulivoimaa, jopa 1 900 megawattia.

Tuulivoimaa tosin ei voi suoraan verrata ydinvoimaan, koska tuotantomäärät vaihtelevat rajusti. Esimerkiksi viikonlopun tilanteessa tuulesta ja auringosta ei juuri apua ollut.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen ennakoi, että tämän vuosikymmenen lopulla myös vedyllä on iso merkitys teollisuuden sähköistämisessä.

Kylmänä talvipäivänä sähkön huippukulutus on noussut Suomessa noin 14 000 megawattiin. Fingrid arvioi, että kotimaassa on saatavilla 12 900 megawattia, joten tuontitarve olisi vain reilu tuhat megawattia.

Voi veikata, että hinnat ohjaavat kulutusta muille kuin huipputunneille. Silloin sähköä riittää. Paitsi, jos OL3, joku muu iso voimala tai siirtoyhteys on poissa pelistä.