Suomi myös lahjoitti puutaloja

Länsi-Suomen jutussa kerrottiin, että Suomi vei puutaloja. Mutta niitä myös lahjoitettiin.

Meille kerrottiin monista suomalaisista taloista Kreikan Kefalonian saarella. Siellä oli ollut maanjäristys vuonna 1952 ja melkein koko saaren rakennuskanta oli tuhoutunut.

Ihmiset halusivat asua puutalossa, sillä niitä pidettiin turvallisempina. Löysimme Skalasta 8 suomalaistaloa ja 2 isoa puurakennusta, joista toinen oli osa kauppaa ja toinen ravintola. Sisällä ison katon puurakenteet näkyivät hauskasti.

Asuintalot olivat melko pieniä ja niissä oli sisään vedetty kulma samoin kuin Länsi-Suomen etusivun kuvassa (LS 14.6.).

Kefalonia on Joonianmeren suurin saari. Se on samalla kallioperustalla kuin pienempi Ithakan saari, josta kuningas Odysseus aikoinaan lähti harharetkilleen. Saaren itärannikolta on nykyaikana vilkas lauttaliikenne Kreikan mantereelle. Näimme siellä kokonaisen kaupunginosan suomalaistaloja. Niiden ympärillä oli kauniit puutarhat hiukan kuin vanhassa siirtolapuutarhassa.

Isot maat olivat vieneet Kefaloniaan maanjäristyksen jälkeen esimerkiksi kenttäsairaaloita, jotka myöhemmin vietiin pois. Suomen lahjoittamat puutalot ovat enimmäkseen edelleen jäljellä.

Kiitos lehtijutusta. Se palautti nämä asiat mieleen. Olisi mukavaa tietää 50-luvun puutalojen viennistä enemmänkin. Missä päin Suomea niitä oli valmistettu?

Marjatta Herrala

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Maamme oli hetken maailman suurin puutalojen viejä – Suomeen jäi alle 10 prosenttia tyyppitaloista, joilla hankittiin tonneittain kahvia, kankaita ja kivihiiltä