Suomi on korona- taistelun mallimaa

Suomessa on todettu vähiten koronatartuntoja 100 000 ihmistä kohden Euroopassa. Suomi on ainoa maa, joka ei helota Euroopan kartalla punaisena. Muun muassa Satakunta on näyttäytynyt joillakin kartoilla vielä jopa vihreänä.

Viimepäivien koronatapaukset Porissa ja Raumalla ovat kuitenkin nostaneet ilmaantuvuutta ja heikentäneet siten myös alueemme kokonaistilannetta.

Myös joukkoaltistumiset ovat lisääntyneet.

Suomi on noussut maailmalla esiin koronantorjunnan mallimaana. Suomen hyvää tilannetta on ihmetelty monessa maassa.

Yhtä yksittäistä syytä näinkin hyvään tilanteeseen ei kuitenkaan ole. Voidaan sanoa, että Suomen terveydenhuolto on näyttänyt kriisissä voimansa ja poliitikotkin ovat tehneet melko nopealla aikataululla isojakin päätöksiä.

Vaikka Suomen tilanne on nyt hyvä, ei tilanteen kestävyyteen voida tuudittautua. Epidemia voi meilläkin vielä äityä suurempiin lukemiin, jos emme pysy valppaina ja noudata väsymättömästi annettuja ohjeita. Positiiviset rokoteuutiset ovat onneksi tuoneet jo hieman valoa synkkään ajanjaksoon.

Etäisyyttä tulee edelleen pitää, ja maski tulisi löytyä myös kaupassa, apteekissa tai kirjastossa käyvän raumalaisen kasvoilta.

Koronaepidemian yksilötason torjuntatoimet eivät ole olleet suomalaisille ylitsepääsemättömiä. Me rakastamme luontaisesti pitää hajurakoa kanssaihmisiin. Maski tuo piilottavuudellaan jopa lisää yksityisyyttä.

Etua on varmasti myös siitä, että sijaitsemme Euroopan laidalla, syrjässä suurkaupunkien vilinästä. Suomessahan ei ole yhtään aitoa suurkaupunkia.

Tilastojen mukaan Suomessa asuu neliökilometrillä noin 18 henkeä. Esimerkiksi Belgiassa yhtä suurella alueella asuukin jo lähes 400 henkeä.

Mitä tiiviimmin asutaan sitä helpommin myös pöpöt leviävät.

Luontaisen välimatkan lisäksi suomalaiset tottelevat kiltisti viranomaisia ja heidän antamiaan ohjeita sekä sääntöjä.

Suomalainen tekee sen, mitä häneltä toivotaan, vaikka se pientä mutinaa saattaisi aiheuttaakin.