Suomi on monessa maailman paras

”Suomea on ainakin juostu, hiihdetty, kiekkoiltu, laulettu, sävelletty ja saunottu maailmankartalle. Viime vuosina olemme menestyneet uuden teknologian edelläkävijänä ja soveltajana. Suomalainen osaaminen ja innovaatiot ovat tunnettuja ja tunnustettuja”, sanoi maakuntajohtaja Asko Aro-Heinilä Rauman itsenäisyyspäivän juhlassa.

Hän jatkoi, että suomalaisen yhteiskunnan turvaverkot ja sukupuolten tasa-arvo ovat maailman huippua.

Itsenäisyyspäivän jälkitunnelmissa voi yhtyä Aro-Heinilän toteamukseen, että me suomalaiset olemme maailman parhaita monilla saroilla.

Eikä nyt jäädä viilaamaan pilkkua sen suhteen, onko Suomi jossakin kakkonen, kolmonen vai kutonen. Ihan parhaimpien joukossa joka tapauksessa.

Linnan juhlissa ja niitä seurattaessa monet ottivat esille Suomen hienon tarinan. Reilussa sadassa vuodessa köyhä Suomi on noussut yhdeksi maailman rikkaimmista maista.

Saavutuksen arvoa nostaa se, että valtavan kehitysloikan on tehnyt kansa, jota on koeteltu keskimääräistä enemmän.

Ensin Suomessa koettiin yksi Euroopan verisimmistä sisällissodista. Se jättää aina hitaasti arpeutuvat haavat, kun veli käy veljeä vastaan.

Myöhemmin jouduttiin maailmanpalon melskeissä puolustustaisteluun suurta ja mahtavaa Neuvostoliittoa vastaan. Uhreista ja sotakorvauksista kertyi raskas taakka kannettavaksi.

Monet suomalaiset ovat Aro-Heinilän tavoin yhdistelmä viime vuosisadan valkoista ja punaista Suomea.

Sellaisen sukupolven edustajia, joille itsenäisyys ei ole ollut painokkaasti sotaa, vaan työnteon, vaurastumisen ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen tulosta.

Sotaveteraanien, lottien ja kotirintaman teot ovat olleet tiedossa ja niitä on osattu arvostaa jo pitkään.

Voi tosiaan olla ylpeä siitä, miten suomalaiset ovat vaikeista taustoistaan huolimatta pystyneet toimimaan yhdessä, ymmärtäväisesti ja suvaitsevaisesti. Sellaisen Suomen itsenäisyyttä on valmis puolustamaan kaikin tavoin.

Samaa yhtenäisyyttä kysytään myös ilmaston ja ympäristön puolustamisessa. Siinä fiksulla Suomella on paljon annettavaa.