Suoratoisto valtaa nyt liikkuvan kuvan

Elisa Viihde ja Viaplay menivät kimppaan syksyllä.

Suoratoisto valtasi ensin äänitemarkkinat, joilla Spotifyn ja vastaavien palveluiden osuus lähenee jo 90 prosenttia.

Tämä on muuttanut myös tapaamme kuluttaa musiikkia.

Albumien, niin perinteisten levyjen kuin digitallenteiden, myynti vähenee. Suurin kysyntä kohdistuu yksittäisiin kappaleisiin.

Suoratoisto yleistyy kohisten myös televisiossa.

Läpimurto tehtiin ennen kaikkea urheilussa, jossa kiinnostavimmat kilpailut ja sarjat ovat pääosin siirtyneet lisämaksullisiin kanavapaketteihin.

EU-direktiivillä pyritään turvaamaan kaikkein merkittävimpien tapahtuminen näkyminen ilman lisämaksua. Viime talviolympialaisissa Leijonien otteluja eivät ihan kaikki suomalaiset voineet katsoa, koska ne televisioitiin TV5-kanavalla.

Viime viikolla kerrottiin, että Yle ja MTV3 jakavat lähetysoikeudet ja kustannukset jalkapallon MM-kisoissa.

CMoren katsotuimmat Suomessa 2020.

Kilpailu kiristyi, kun Disneyn oma suoratoistopalvelu rantautui Suomeen. Se haastaa erityisesti markkinajohtaja Netflixiä, jonka hittejä ovat juuri nyt The Crown, Musta kuningatar ja Bridgerton.

Viaplay ja Elisa yhdistivät palvelunsa syksyllä. Viaplayn vetonauloja ovat Englannin Valioliiga sekä jääkiekon NHL ja KHL, mutta sillä on myös paljon uusia sarjoja ja leffoja. Elisa toi pakettiin erityisesti tuoretta suomalaista viihdetarjontaa.

Kotimaisten tv-yhtiöiden Ylen, MTV:n ja Nelosen lisäksi viiden miljoonan ihmisen markkinasta kisaavat HBO, Discovery, Amazon ja muut kansainväliset jätit.

Sitten on vielä suosittu nettivideopalvelu, josta julkisuudessa puhutaan paljon vähemmän. Vaikka varmaan pitäisi.

Kanadalaiseen Pornhubiin ladataan vuodessa jopa 7 miljoonaa uutta pornovideota. Katsojia on enemmän kuin Netflixillä.

Idea on sama kuin YouTubessa: ihmiset lataavat materiaalia ilmaiseksi katsottavaksi ja palveluyritys rahastaa mainosmyynnillä.

Joulukuussa New York Times kertoi, että videoissa esiintyy alaikäisiä ja rikosten uhreja. Videoiden saaminen pois netistä voi olla vaikeaa, vaikka kyse olisi esimerkiksi raiskauksista.