Susien ylimitoitettu suojelu

Lehtitietojen mukaan susille suunnitellaan oman metsäalueen hankkimista. Tuntuu käsittämättömältä, että sudet pysyttelisivät vain niille osoitetulla alueella, kun ne nykyisinkin hakeutuvat uusille alueille.

Varsinais-Suomen ja Satakunnan sudet ovat yhä enemmän taajamasusia eli viihtyvät liian lähellä ihmisiä. Maaseudun ihmiseltä vaaditaan susien hyväksymistä lähiympäristöön. vaikka sudet tuottavat turvattomuutta lapsiperheille, ongelmia koirille ja ulkona oleville kotieläimille.

Karjankasvattajilta susien puolustajat vaativat susiaitojen rakentamista, sekä vartiointia paimenten ja koirien avulla. Maatalous on taloudellisesti niin heikoissa kantimissa, että tällaisiin suojeluinvestointeihin ei ole mitään mahdollisuutta.

Suden kohtaaminen luonnossa tuottaa enemmän pelkoa kuin elämyksiä. Oman pihani viereisellä pellolla kävi neljän suden lauma. Jos tällainen lauma tulisi vastaan metsäretkellä, tulisi siinä mieleen ennemmin selviytyminen hengissä kuin elämyksestä nauttiminen.

Susiasia koskee muitakin kuin meitä maaseudun vakituisasukkaita. Lounais-Suomenkin alueella on paljon kesämökkejä, mihin kevään tullen kaupunkilaiset saapuvat. Sudet ovat yhtä lähellä heitä kuin vakituisasukkaita.

Myös poliisin ote on lipsunut. Poliisihallinto oli aikanaan järjestetty seutukunnittain. Esimerkiksi suden lähennellessä lukiopoikaa metsätiellä, tuli sudelle tappotuomio heti. Nyt koulun oppilaita kehotetaan olemaan sisällä, kun susi liikkuu piha-alueella.

Poliisihallinto on siirtynyt maakuntakeskuksiin, joissa on suurimmat ongelmat. Näin unohtuvat maaseudun murheet kuten petoasiat.

Tiedotusvälineissä susien puolustajilla on yliote. Ylen radion ajankohtaisohjelmassa keskusteltiin susista. Keskustelussa oli mukana susien puolustaja sekä metsästäjä, joka kannatti häirikkösusien metsästämistä.

Taustatoimittaja, joka oli laatinut kysymykset juontajille, oli unohtanut kokonaan tasapuolisuuden. Minusta tuntui epäreilulta, että kysymykset oli laadittu vain susien suojelua ajatellen eikä kritiikille suojelua kohtaan annettu mahdollisuutta. Toinen juontajista yritti lopussa pelastaa keskustelua siinä kuitenkaan onnistumatta.

Lehtien ympäristötoimittajien soisi myös ymmärtävän, että ampuma-asetta pitäisi joskus voida käyttää susille, merimetsoille ja valkoposkihanhille.

Mika Munkki
Vehmaa