Susikantaan voitava puuttua

Sudet ovat nostattaneet aktiivista keskustelua ja tunteita erityisesti alueilla, joissa sudet aktiivisesti liikkuvat. Tällainen alue on myös Laitila ympäryskuntineen. Susihavaintojen määrä on kasvanut runsaasti ja kulku asutusten tuntumassa on lisääntynyt.

On selvää, että pedon tapaaminen kodin lähellä on epämiellyttävä kokemus. Eikä näin kuuluisi olla, sillä sudet samoin kuin muutkaan pedot eivät kuulu asutusten tuntumaan missään tilanteessa.

Metsästäjät eivät hae sudenkaatolupia kevein perustein. Ihmisten turvallisuus on tärkein prioriteetti aina, kun lupia suden kaatamiseksi haetaan. Lasten turvallinen koulumatka, mahdollisuus leikkiä pihalla maaseudulla ja luonnossa vapaasti liikkuminen ovat perusoikeuksia, jotka pitää voida kokea turvalliseksi.

Koululaisten susikyyditykset ovat tärkeä tekijä lasten turvallisuuden kannalta, mutta kyydityksiä ei ole järkevää jatkaa ikuisesti. Kyydityksiä joudutaan järjestämään turvallisuussyistä, joihin olisi toinenkin vaihtoehto.

Ikuisesti ei voida elää tilanteessa, jossa luonnon eläin määrittelee ihmisten elämää huomattavasti ja aiheuttaa huomattavia kuluja muun muassa susikyydistysten osalta kunnalle.

Huomioitavaa on myös maatilojen huoli siitä, uskaltaako karjaa pitää ulkona susien lisääntymisen takia. Tähän seikkaan vastaus on myös suurten aitainvestointien sijaan se ”toinen vaihtoehto”.

Susien lisääntyessä myös riskit kasvavat. Kuka ottaa vastuun, jos susi käy ihmisen kimppuun ja aiheuttaa kuoleman? Siitä huolimatta, että susi ei ole Suomessa tappanut ihmistä yli sataan vuoteen, on vain ajan kysymys, että jotain pahaa tapahtuu.

Suden suojelun taso on nostettu niin korkeaksi, että mahdollisuutta puuttua esimerkiksi pihalla kulkevan suden toimintaan ei ole. Petoa ei saa pelotella tai häiritä niin mikä on vaihtoehto?

Susi on eläin, jonka suojelua tulisi uudelleen määritellä lainsäädännössä. Pedon asutusten läheisen kulun myötä lähestytään sitä hetkeä, että susia pyörii päivittäin ihmisten pihoissa. Tämä ei voi olla järkevä tai oikea suunta kenenkään kannalta.

Se ”toinen vaihtoehto” eli suden metsästys poikkeusluvilla on järkevä vaihtoehto, jotta käsiin räjähtämässä oleva tilanne saadaan aisoihin. Sitä voidaan kutsua vahinkojen ennaltaehkäisyksi, koska ei ole mitenkään järkevää odottaa vahinkojen syntyä ja vasta sitten toimia, kun vielä ajoissa voi olla liikkeellä. Mutta tuskin kovin kauaa.

Jatkuvasti lisääntyvästä susivaarasta huolestuneena.

Keskustan Laitilan Pohjoiskulman paikallisyhdistys