Suunnitelma tulee kreivin aikaan

Rauman saaristo ei ole hetkeen ollut kokonaisvaltaisen kehittämisen kohteena, mutta nyt hetki koittaa. Jo on aikakin.

Käyntiin lähtee saariston kehittämissuunnitelman laadinta, ja työhön varataan kaksi vuotta.

Niin sanottu Master Plan on saaristosta itse asiassa puuttunut kokonaan. On selvää, että sellainen tarvitaan saariston suunnitelmalliseksi kehittämiseksi.

Saariston ympärillä oli vakavasti otettavaa tohinaa jo vuosituhannen alussa, kun Raumanmeri-toimikunta aloitti työnsä. Lopputuloksena oli Selkämeren kansallispuisto, joka perustettiin vuonna 2011.

Hanke oli pitkä ja vaativa rutistus, joka sijoittui viime vuosikymmenen vaihteen molemmin puolin. Sen jälkeen on ollut hiljaisempaa.

Tämä myös avoimesti myönnetään. Tulevan kehittämishankkeen hankesuunnitelmassa todetaan, että saariston kehittämistyö on ollut viime vuosina hajanaista.

Kaikkia saariston toimijoita hyödyttävä koordinointi ja tavoitteellisuus ovat puuttuneet.

Palvelurakenne todetaan niin ikään hajanaiseksi sekä iältään että toiminnaltaan. Tässä lienee jo riittävästi perusteluita yleissuunnitelman tarpeelle.

Erityiseksi kehittämissuunnitelman tekee sen lähtökohta: kestävä matkailu. Kyse on erinomaisen ajankohtaisesta teemasta.

Totta kai kestävän matkailun kehittämiseksi tarvitaan kättä pidempää myös Rauman saaristossa. Yleissuunnitelma on tähän vastaus.

On jo yksin tärkeää määritellä, mitkä ovat ne tavoitteet, joihin Rauman saariston suhteen pyritään. Sen jälkeen tulevat konkreettiset toimenpiteet oli kyse sitten maankäytöstä tai investoinneista.

Kehittämissuunnitelman aikajänne – kymmenen vuotta – on kohteen laajuus ja tehtävän vaikeusaste huomioon ottaen sopivan mittainen.

Suunnitelman laadinnassa on myös omat sudenkuoppansa. Sitä ei saa täyttää kuin toiveiden tynnyriä, koska kaikkea ei kuitenkaan pystytä toteuttamaan – edes kymmenessä vuodessa.

Siksi raakoja valintoja ja selviä linjanvetoja on tehtävä. Tämä on työn vaikein osuus, mutta jotain pitää uskaltaa jättää pois, jotta suunnitelma saadaan myös onnistuneesti maaliin.