Suurten tunteiden vero- ja vaalipäivä

Odotetut ja kiistellyt verotiedot julkaistaan tänään. Länsi-Suomi ei julkaise listoja Rauman seudun eniten tienanneista henkilöistä, koska medialle tarjottavista listoista puuttuu nimiä.

Tämän takia kuva suurituloisimpien tuloista ja veroista jää epätarkaksi. Verottajan nykyinen linjaus kaventaa kansalaisten tiedonsaantioikeutta.

Verokonetta Länsi-Suomi ei avaa, mutta toimittajat toki tekevät uutisjuttuja vuoden 2019 verotilastoista. Puutteistaan huolimatta verotiedoista paljastuu paljon tärkeää yhteiskunnallista tietoa.

Varsinkin suurimpien tulojen julkaiseminen palvelee demokratiaa.

Kansalaisilla on oikeus tietää, millaisia palkkoja ja korvauksia esimerkiksi julkisen sektorin johtajille maksetaan verovaroista.

Yritysten yhteiskuntavastuusta on puhuttu paljon esimerkiksi Kaipolan paperitehtaan sulkemisen takia. Paljonko metsäjättien johtajat tienasivat viime vuonna? Entä heitä kritisoivat ammattiliittojen pomot? Paljonko yhtiöt maksoivat yhteisöveroja Suomeen?

Tämänkaltaisten kysymysten vuoksi tietosuojalakiin on kirjattu tiedonvälityksen vapaus.

Veropäivän tilaajajuttuja julkaistaan verkossa tiistaina. Kaupunkilehti Raumalaisen keskiviikkonumeroon tulee paikallinen kooste.

Jotkut puhuvat verotietojen julkaisusta kansallisena kateuspäivänä.

Hyvä olisi ymmärtää, että esimerkiksi monen yrittäjän suurten tulojen selityksiä ovat vuosien kova työ ja rohkea riskinotto, jossa panoksena on melkein kaikki kotia myöten.

On ehdottomasti oikein, että yrittämällä voi vaurastua. Jonkun pitää kantaa riskiä, jotta syntyy palkkatyöpaikkoja. Eikä keskiverto yrittäjä rahassa kylve.

Veroilla päivään, vaaleilla yöhön. Lännen Median toimittaja on paikan päällä seuraamassa USA:n vaalien huipennusta. Tuoreita juttuja on luettavissa Länsi-Suomen verkossa.

Huomiseen aamuun mennessä pitäisi olla selvillä tuleeko ennakkosuosikki Joe Bidenista presidentti. Vai peittosiko Donald Trump gallupit toistamiseen?

Entä mitä tulos merkitsee maailmalle ja meille suomalaisille?