Sydänpysähdystilanteessa jokainen minuutti on kallisarvoinen

Sydänpysähdystilanteessa nopea avunsaanti on tärkeää. Soitto hätänumeroon, peruselvytys ja sydäniskurin käyttö tulisi olla kansalaistaito.

Lauantai-iltana koimme suurta urheilujuhlan tuntua. Tunnelma oli katossa paitsi kisakatsomossa Kööpenhaminassa, niin varmasti myös monissa kotikatsomoissa ympäri Euroopan. Yksi hetki muutti kuitenkin kaiken. Tanskalaispelaajan lyyhistyttyä kentälle pelikello ja aika pysähtyivät. Alkoi taistelu elämästä ja kuolemasta.

Sydänpysähdys tulee usein yllättäen, ja ensimmäinen auttaja voi olla kuka tahansa meistä. Tilanteessa nopea apu: hätänumeroon soittaminen esim. 112Suomi-sovelluksen kautta ja keskeytyksetön paineluelvytys, on tärkeää. Jos paikalla on useampi auttaja, yksi voi hakea sydäniskurin. Tieto lähimmästä sydäniskurista löytyy 112Suomi -sovelluksesta ja defi.fi -rekisteristä.

Sydäniskuria saa ja osaa käyttää kuka tahansa, sillä hätäkeskuspäivystäjän lisäksi myös laite neuvoo auttajaa. Sydäniskurilla ei voi tehdä vahinkoa kenellekään.

Paineluelvytyksen aloittaminen ja sydäniskurin käyttö moninkertaistavat autettavan selviytymismahdollisuudet. Siksi sydäniskureita tulisi elvytyksen Käypä hoito -suosituksen mukaan sijoittaa paikkoihin, joissa liikkuu paljon ihmisiä ja toisaalta myös sinne, minne ensihoidon saapuminen kestää kauan. Otollisia paikkoja ovat luonnollisesti myös erilaiset urheilukentät ja -ympäristöt.

Nopea toiminta edellyttää ensin paikalle saapuvalta elvytystaitoja ja ennen kaikkea rohkeutta. Toiminta sydänpysähdystilanteessa, soitto hätänumeroon, peruselvytys ja sydäniskurin käyttö tulisi olla kansalaistaito. Yksi tapa lisätä elvytystaitoja on kouluissa tapahtuva elvytysopetus. Satakunnan Sydänpiiri vahvistaa Sydänturvallinen Satakunta -hankkeissa (EU:n maaseuturahaston + Rosenlewin säätiön tuella) yhteistyössä kuntien ja koulujen kanssa satakuntalaisten koululaisten ja opiskelijoiden maallikkoelvytystaitoja. Toivottavasti tulevaisuudessa entistä useampi meistä osaa ja uskaltaa toimia hätätilanteessa. Kun sydän pysähtyy, uskalla sinäkin auttaa!

Susanna Lehtimäki

Toiminnanjohtaja, Satakunnan Sydänpiiri ry

Terhi Saari-Hannibal

Sairaanhoitaja, Satakunnan Sydänpiiri ry