Synnyttämään Satakuntaan

Viime vuonna Suomessa syntyi 47 914 lasta, mikä on kuusi prosenttia vähemmän kuin vuonna 2017.

Keskimäärin synnytyssairaaloissa oli 1 970 synnytystä.

Joka kolmas lapsi Suomessa syntyi jossakin HUS:n sairaaloista.

Seitsemässä sairaalassa oli puolestaan vuodessa alle tuhat synnytystä, mikä on sosiaali- ja terveysministeriön vuonna 2015 asettama minimiraja synnytystoiminnalle.

Synnytysten määrä laski viime vuonna alle 900 Etelä-Karjalan keskussairaalassa ja Lapin keskussairaalassa.

Pienin synnytyssairaala on Maarianhaminassa, jossa synnytyksiä oli viime vuonna 263.

Synnytysten määrä väheni viime vuonna lähes kaikissa synnytyssairaaloissa niin myös Satasairaalassa.

Satasairaalassa oli viime vuonna 1 568 synnytystä, mikä on noin 200 vähemmän kuin vuonna 2017.

Vielä vuonna 2014 Porissa syntyi niukasti yli 2 000 vauvaa.

Satasairaala on laajan päivystyksen sairaala, mikä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi synnytys- ja naistentautien osaston toimintaa kehitetään jatkuvasti.

Satasairaalalle myönnettiin keväällä muun muassa kansainvälinen vauvamyönteisyys-sertifikaatti. Sertifikaatti koski osastokokonaisuutta, johon kuuluvat synnytys- ja naistentautien yksiköiden lisäksi myös kaikki lastenosastot.

Tulevina vuosina tämä voi olla asia, joka auttaa Satasairaalaa kilpailemaan maakuntamme ulkopuolella olevista synnyttäjistä.

Samaan aikaan, kun synnytysten määrät laskevat, nousee synnyttävien äitien ikä. Synnyttäjien keski-ikä on kivunnut jo 31 vuoteen. Ensisynnyttäjien keski-ikä kolkuttaa myös 30 ikävuoden rajapylvästä ollen nyt 29,3 vuotta.

Yhä useampi nainen ja mies haluaa tehdä uraa ennen lasten hankkimista. Naisen hedelmällisyys alkaa kuitenkin laskea selvästi jo 30 ikävuoden jälkeen.

Monelle voi silloin tulla yllätyksenä, ettei raskaus lopulta alakaan tai että lapsen saamisessa tarvitaan hedelmöityshoitoja.