Synttärijuhlat torille!

Kuva: Juha Sinisalo

Rauma täyttää maanantaina 581 vuotta. Kaupungin syntymäpäivää eli Rauma-päivää vietetään tänä vuonna reilun viikon ajan.

Rauman kaupunki kertoi, että syntymäpäivää juhlistetaan monipuolisella, kaikenikäisille sopivalla ohjelmalla.

Tänään käynnistyvän juhlaviikon ohjelma keskittyy vahvasti opastettuihin kierroksiin, työpajoihin ja museokäynteihin.

Mainittakoon, että lapsille järjestetään synttärijuhla Kipparinpuistossa ja Kaunisjärvenpuistossa juhlaherkkuineen päivineen.

Sen sijaan kaikille kaupunkilaisille suunnattu yleisötapahtuma loistaa nyt poissaolollaan.

Ensimmäinen virallinen juhlatoimikunta perustettiin Rauman 560-vuotisjuhlavuotta varten yli 20 vuotta sitten. Kaupungin syntymäpäivää vietettiin toki jo ennen sitä, mutta paljon verkkaisemmin. Toimikunnan ja Sirpa Liukkosen mukana päivään tulivat erilaiset tapahtumat ja ohjelmat.

Viime vuonna Rauma-päivää juhlittiin aidosti syntymäpäivän hengessä. Torilla järjestettiin koko kaupungille avoin juhla, jossa oli musiikkia ja keskusteluja sopivassa suhteessa. Toki kyseessä oli merkittävä tasavuosi 580, jota juhlittiin koko vuosi.

Tärkeintä tilaisuudessa oli kuitenkin se, että se keräsi kaupunkilaiset yhteen. Juhla kesti koko päivän aina iltaan saakka, jolloin myös työssä käyvät ehtivät juhlahumuun mukaan.

Tänä vuonna Rauma-päivään osallistuminen on selvästi hankalampaa, vaikka tilaisuuksia on ripoteltu viikon varrelle. Isoa yhteistapahtumaa ei ole. Lähes kaikki tapahtumat ovat arkipäivänä aikaan, jolloin suurin osa kaupunkilaisista on töissä.

Moneen tilaisuuteen pitää nyt myös ilmoittautua ennakkoon. Se muodostuu nykyihmiselle usein liian isoksi esteeksi. Vapaa-ajan aikataulut suunnitellaan usein fiiliksen mukaan viime hetkellä.

Syntymäpäivän viettäminen saattaakin mennä monelta kokonaan ohi.

Olisiko tulevaisuudessa mahdollista juhlistaa Rauma-päivää esimerkiksi syntymäpäivää edeltävänä lauantaina? Näin tehdään esimerkiksi naapurissamme Porissa. Porin päivän pääjuhlaa vietetään torilla syyslauantaina muun muassa ohrakryynivellin voimalla.

Ja mikä tärkeintä, tori täyttyy aina.