Syy löytynee ratin ja penkin välistä

Lähes kolme kymmenestä kuljettajasta ajaa stop-merkin ohi pysähtymättä, näin kertoo Liikenneturvan seurantatilasto. Stop-merkin noudattaminen ei kuitenkaan ole valintakysymys. Merkki velvoittaa pysäyttämään ja väistämään risteyksen muuta liikennettä.

Stop-merkillä pyritään varmistamaan, että kuljettaja todellakin pysäyttää ajoneuvonsa ennen risteystä.

Länsi-Suomi toteutti oman seurantatutkimuksen samasta aiheesta lokakuun lopussa. Juttu julkaistiin marraskuun alussa (2.11.).

Toimittaja tarkkaili lauantaisena iltapäivänä tunnin ajan, miten autoilijat käyttäytyivät Rauman K-Citymarketin parkkihallin uloskäynnin risteyksessä olevan stop-merkin kohdalla.

Tarkkailu antoi melko karut lukemat. Stop-merkin takaa autolla tai muulla ajoneuvolla liikkuneista 242 tienkäyttäjästä 129 noudatti stop-merkkiä eli pysähtyi sen kohdalla – 113 ei pysähtynyt.

Poliisi kommentoi tuolloin tuloksia hurjiksi, mutta uskottaviksi.

Stop-merkki on liikennemerkeistä todennäköisesti tutuin. Sen tuntevat usein jopa jo ihan pikkulapsetkin.

Valitettavasti edelleen on paljon välinpitämättömiä kuljettajia, jotka omasta mielestään voivat rikkoa liikennesääntöjä. Yhteisten sääntöjen noudattamisen sijaan oma arvio tilanteesta arvotetaan korkeammalle.

Moni perustelee pysähtymättömyyttään muun muassa hyvällä näkyvyydellä tai sillä, ettei risteyksessä ollut muita. Saattaapa joku perustella rikettä silläkin, ettei stop-merkin kohdalla ole koskaan sattunut mitään ikävää.

Toiminnan turvallisuutta ei todista se, että onnettomuutta ei ole juuri omalle kohdalle sattunut, vaikka merkin velvoitetta ei noudattanutkaan. Moni liikenteen vaaratilanteista kehittyy risteysalueilla, joissa merkkien ja väistämisvelvoitteiden noudattaminen on ensiarvoisen tärkeää sekä oman että muiden turvallisuuden takia.

Olipa niin tai näin, syy stop-merkin noudattamatta jättämiseen löytyy aina ratin takaa, ei muualta.