Syysloma voi olla myös lukuloma

Syyslomaa vietetään tänäkin vuonna lokakuun loppupuolella. Tarkat päivät vaihtelevat kunnittain ja kouluittain.

Perinteisesti syyslomaa on vietetty liikkuen, lepäillen ja matkustellen. Koronavuosien jälkeen matkalle lähteminen kutkuttaa varmasti monen perheen mielessä.

Syyslomaa voi kuitenkin viettää antoisasti myös rentoutuen kirjojen ja lukemisen parissa.

Kirja-alan järjestöjen yhteiskampanja kannustaa perheitä viettämään lukulomaa lukemalla yhdessä. Kampanja toteutetaan nyt kolmannen kerran.

Lukeminen on koko perheelle sopiva harrastus, ja syysloma on erinomainen hetki varata siihen kiireetöntä aikaa.

Lukulomalla erinomainen matkakohde onkin ihan se oma lähikirjasto tai kirjakauppa.

Lukeminen on tutkitusti tehokas keino palautua päivän kiireistä. Se vaikuttaa samoin kuin kevyt liikunta: pulssi ja verenpaine laskevat, lihasjännitys vähenee ja hengitys hidastuu.

Lisäksi lukemisen on todistettu kasvattavan sanavarastoa ja mielikuvitusta sekä aktivoivan muistia. Lisääpä lukeminen myös empatiakykyä, sillä kirjan henkilöiden kohtaloihin eläytyminen on taito, joka siirtyy myös elävään elämään.

Suomalaiset arvostavat lukemista ja lukutaitoa ja haluaisivat lukea enemmän. 60 prosenttia aikuisista kokee lukevansa tai kuuntelevansa kirjoja liian vähän.

Suomalaiset mainitsevat lukemisen harrastuksekseen usein ja käyttävät eurooppalaisista eniten aikaa lukemiseen heti virolaisten jälkeen. Samalla luettujen kirjojen määrä on kuitenkin laskenut.

Hyvänä asiana voidaan kuitenkin mainita, että koronapandemian aiheuttamat poikkeusajat ovat tuoneet muutoksia lukemiseen. Monet tutkimukset osoittavat lukemisen määrän kasvaneen korona-aikana.

Lukemisesta ja sen merkityksestä tuleekin edelleen puhua ja kaikille tasa-arvoisen lukutaidon eteen tehdä töitä. Erityisesti lukemisen sovittamista ihmisten entistä kiireisempään arkeen tulisi kehittää edelleen, vaikka jo nyt e-kirjat ja äänikirjat tarjoavatkin lukemiselle uusia mahdollisuuksia.