Taas herätellään Nato-keskustelua

Kirjoittaja ei usko Naton olevan ratkaisu Suomelle. Nato Helicopter 90:ää esiteltiin Suomessa viime vuosikymmenen alkupuolella.
Kirjoittaja ei usko Naton olevan ratkaisu Suomelle. Nato Helicopter 90:ää esiteltiin Suomessa viime vuosikymmenen alkupuolella. Kuva: arkisto/Esa Urhonen

Ilkka-Pohjalainen (3.1.): Ruotsi kiinnostui Natosta.

”Ulko- ja turvallisuuspolitiikka ei kiinnosta Suomessa. Muuhun ei voi päätyä, kun seurasi, miten vähän Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvistin suorasukaiset kommentit herättivät meillä keskustelua. Ruotsi puhuu nyt valtiopäiviä myöten Nato-optiosta – siitä samasta, jonka Suomi uskottelee itsellään olevan. Ruotsi näyttää vetäneen johtopäätöksensä Naton suhteen, niin pitäisi Suomenkin. Eikä enää toista kertaa yllättyä”, kirjoitti päätoimittaja Markku Mantila.

Helsingin Sanomissa (5.1.) Rosa Meriläinen esittää, että Suomen olisi syytä liittyä Natoon. Hän kirjoittaa, että valitettavasti elämme edelleen sellaista maailmanaikaa, että itsenäisellä valtiolla on oltava uskottava maanpuolustus. Suomella ei nyt sellaista ole.

Meriläisen mukaan ”pohjoismainen yhteistyö ei ole suorituskykyinen ratkaisu. Se vain kuulostaa kivalta. Nato puolestaan on eurooppalainen puolustusjärjestelmä.”

Mitkä sitten ovat Nato-jäsenyyden vaihtoehdot? Esillä ovat olleet EU:n yhteinen puolustus, pohjoismaiden puolustusyhteistyön syventäminen ja asiain pysyminen ennallaan.

Meriläinen esittää, että Nato on käyttökelpoinen ”toolbox”, työkalupakki, kuten Natossa on tavattu asia ilmaista.

”Kaltaiseni Nato-haukan nivusia on hiertänyt eniten kysymys ydinaseista sekä joidenkin Natoon kuuluvien maiden poliittisen järjestelmän tila”.

Etelä-Suomen Sanomissa (5.1.) kirjoittaa Kalle Mäkelä innostuneena, että ”nythän Nato-keskustelu vasta repesi”.

Hän ilmoittaa, että USA on toki suurin Nato-maa, mutta että Naton toimintaa Euroopan turvaksi ohjataan eurooppalaisella johdolla Euroopasta.

Lopuksi hän kirjoittaa: ”Toivottavasti asiallinen Nato-tieto alkaa saada enemmänkin jalansijaa Etelä-Suomen Sanomien levikkialueella”.

Tuntuu kuin Nato olisi kuin Jumala, joka varjelee ja pelastaa uskovaisensa.

Itse en usko niin.

Yrjö Saraste