Taas uusi kohde purkuluetteloon

Rauman paloasema on tarjolla seuraavaksi kohteeksi kaupungista pois purettavien rakennusten luetteloon.

Kokonaan uuden rakentamista on pidetty parempana ratkaisuna asiaa valmistelleessa työryhmässä.

Uusi sijaintipaikkakin on jo löydetty valtatie 8:n läheisyydestä Kodisjoentien varresta.

Huonolaatuinen rakentaminen, kunnossapidon laiminlyönnit ja yksinkertaisesti nykyaikaan sopimattomat ratkaisut ovat selityksiä purkubuumille.

Rauman listalla mennään jo kolmannessa purkukohteessa. Ensin purettiin Uotilanrinne, sitten Uotilan alakoulu ja nyt vuorossa on entinen lyseorakennus.

Lähivuosina nähdään todennäköisesti vielä Aronahteen, vanhan uimahallin, paloaseman ja Nanun koulujen katoamiset kaupunkikuvasta.

Purettavia rakennuksia yhdistää eräs seikka: monet ovat peräisin ajalta, jolloin Raumaa rakennettiin kaikkein kiihkeimmin.

Se, etteivät kyseiset rakennukset kestä ajan hammasta, juontaa juurensa siis 60–70-luvuille. On mahdollista, että jo tuolloin on tehty virheitä, joiden johdosta viisikymppiset kiinteistöt eivät ole vanhentuneet yhtä arvokkaasti kuin vaikkapa pirteät satavuotiaat.

Heille, jotka haikailevat vanhan perään, voikin todeta, että ei kannata. Mitään kunnollista, kelvollista tai järkevästi korjattavaa ei turhan päiten ajeta maan tasalle.

Purkamalla poistetaan ongelmia: kunnossapidollisia, sisäilmaongelmallisia ja jopa toiminnallisia sellaisia. Huomioitava on myös se, mitä jää jäljelle.

Uotilassa odottaa valmiina kaavoitettu ja rakentamiskelpoinen koulunpaikka, kun Uotilanrinteen entistä koulurakennusta ei enää ole.

Koulutontti tulee nyt tarpeeseen, kun Uotilaan aletaan suunnitella uuden 2-sarjaisen alakoulun ja 6-osastoisen päiväkodin yhdistelmää.

Aronahdetta on jo väläytelty uuden, työnimeltään Nanujärvelän koulun tontiksi.

Paloaseman nykyinen sijaintipaikka Karin kentän laidalla on erinomainen, joten sille löytyy taatusti uutta käyttöä. Purkubuumissa on siis jotain hyvääkin.