Tallink pitää RMC:n kasvu-uralla

Rauma Marine Constructions ja Tallink allekirjoittivat aiesopimuksen uudesta matkustaja-autolautasta, joka rakennetaan Rauman telakalla.

Lähikuukausien aikana on tarkoitus neuvotella kuntoon kaupan keskeiset edellytykset, esimerkiksi ostajan luottotakuut ja laivanrakennussopimus.

On kaikki syy uskoa RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaata, kun hän puhuu ”selvästä tahtotilasta”. Virolaisvarustamo on tottunut luottamaan Rauman telakkaan, ja haluaa ostaa 250 miljoonan euron laivansa täältä.

RMC on firmana nuori, mutta sitä johtavat kokeneet alan ammattilaiset. Heillä on käytössään verkosto, josta löytyy rautaista osaamista.

Tallinkin tilaus pitää vasta neljä vuotta toimineen RMC:n kasvu-uralla. Ensin huolto- ja muutostöitä, sitten pienempi autolautta Tanskaan ja nyt iso lautta vanhalle hyvälle asiakkaalle.

Kaupunginjohtaja Kari Kosken mukaan kauppa todistaa telakkatoiminnan vakiintuneen taas Raumalle. Se on hieno uutinen koko seudulle taloudellisesti – mutta myös henkisesti.

Laivanrakennus on raumalaisten yhteinen ylpeydenaihe, osa kaupungin identiteettiä.

Tallink iloitsi siitä, että laiva rakennetaan Suomessa. Se tuo töitä suomalaisille ja myös virolaisille. Noin 1 500 henkilötyövuodessa riittää jaettavaa.

Kilpailija Viking Line tilasi uuden vastaavan kokoisen laivansa Kiinasta. Viking perusteli ratkaisuaan halvemmalla hinnalla.

Mielenkiintoista on nähdä, pystyykö Tallink jalostamaan nyt saamansa sympatian kassavirraksi.

Toimialan houkuttavuus vahvistuu, uskoo Heinimaa. Meyerin Turun telakalla on risteilijätilauksia vuosikausiksi, ja viimeistään nyt Rauman näkymiä voi pitää hyvinä.

Tallinkin kaupan luulisi vakuuttavan myös Puolustusvoimien päättäjät siitä, että Laivue 2020 eli neljä sotalaivaa voi rakentaa Raumalla. Puolustusministeriön strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen kertoi syyskuussa, että ”on olemassa hyvin voimakas yhteinen tahtotila päästä sopimukseen RMC:n kanssa vielä tämän vuoden puolella”.

”Aiesopimus on hieno uutinen Rauman seudulle myös henkisesti.”