Talouspaniikki putkahti ilmoille

Rauman talous sakkaa nyt niin, että kaupungintalon talousosastolla on painettu paniikkinappulaa.

Peräti 5 miljoonan euron säästöjä vaaditaan tehtäväksi jo nyt, ripeästi ja ennen kesälomia.

Samoin toimia pitäisi ennen kuin Vahva ja vakaa Rauma -talousohjelma on voimassa.

Kaupunginhallitus saa virkamieskunnan laatiman herättelyesityksen eteensä heti huomenna.

Henki on nyt toinen kuin vielä helmikuussa. Mitään paniikkia ei pitänyt olla, kun kaupunginjohtaja Kari Koski esitteli vahvasti, -15,5 miljoonaa euroa, miinusmerkkisen tilinpäätöksen vuodelta 2018.

Kyseisessä tilaisuudessa Koski totesi, että Rauma aikoo kääntää taloutensa suunnan neljässä vuodessa, rauhallisesti ja ilman paniikkia.

Alkoi Vahva ja vakaa Rauma -talousohjelman työstö, jolla Rauma hakee 15 miljoonan euron pysyviä säästöjä vuoteen 2022 ulottuvalla suunnitelmalla.

Nyt herätyskello pirahti etuajassa. Talousvirkailijoiden kärkikolmikko vaatii kaupunginhallitusta ryhtymään 5 miljoonan euron pikalaihdutuskuuriin.

Taloutta vaalivien kuuluukin virkojensa puolesta pitää päättäjät ajan hermolla. Alijäämäennuste tälle vuodelle on kieltämättä murheellinen: jotain 13 miljoonan ja 20 miljoonan euron väliltä.

Rauman ongelmat ovat moninaiset. Väki vähenee, joten kunnallisveroa ei kerry entiseen malliin. Firmoilla ei mene yhtä hyvin kuin aiemmin, joten yhteisöveron tuotto laskee. Yhtäältä päättäjät eivät suostuneet veronkiristykseen, mutta toisaalta kulujen juoksuvauhti ei hiivu. Esimerkiksi kalliit vuokrakoulut nielevät miljoonia.

Pitkän linjan talousohjelman sisältöä ei vielä voi vakavasti arvioida, koska ensiluonnos on luvattu julkistaa vasta elokuussa.

Tulossa on kylmää kyytiä, koska todennäköisesti esimerkiksi kouluja joudutaan lakkauttamaan ja monista sairaalapalveluista luopumaan.

Muualta ei miljoonakoon säästöjä ole kaivettavissa. Siksi myös pikakuuriin ryhtyminen nyt on vaativa rasti.

Kokonaisvaltaisen talousohjelman ideana kun oli laatia hallitusti rakenneuudistuksia eikä höylätä sieltä täältä äkkijarrutuksella.