Talvi tuli teille

Kuva: Juha Sinisalo

Talvi saapui Rauman seudulle tällä viikolla, kun lämpömittarit painuivat kunnolla jo pakkasasteille. Auton ikkunoitakin päästiin jo kunnolla puhdistamaan ohuesta mutta sitkeästä jääpeitteestä.

Viikonlopun sääennusteet lupaavat tänne myös jo lunta, joka päivälämpötilankin jäädessä miinukselle jäänee myös maahan, ainakin hetkeksi.

Jos auton alla ei vielä ole talvirenkaita, lienee asia parasta korjata viimeistään nyt.

Talvirenkaiden käyttöaikaa koskevat säännöt muuttuivat vuonna 2020. Uusi sääntö toteaa, että talvirenkaita tulee käyttää – jos sää tai keli sitä edellyttää – marras-, joulu-, tammi-, helmi- ja maaliskuun aikana.

Talvirenkaiden käyttövaatimus koskee myös mopoautoja ja muita kevyitä nelipyöriä, sekä mopoja ja moottoripyöriä.

Uusi tieliikennelaki siis tiukensi vaatimuksia talvirenkaiden käytöstä. Muutos tarkoittaa myös sitä, että jos sää tai keli ei edellytä talvirenkaiden käyttöä, kesärenkailla on luvallista ajaa talvellakin.

Toisaalta juuri tämä seikka on saanut autoilijat venyttämään renkaiden vaihtoa ehkä entistäkin pidempään.

Mistä sitten tietää, milloin keli on sellainen, että talvirenkaat tulee olla alla? Poliisin mukaan talvirenkaita tarvitaan, jos tieolosuhteet autoilualueella ovat liukkaat. Lopulta poliisi on se, joka määrittelee yksittäistapauksessa, onko olosuhde sellainen, että talvirenkaita olisi käytettävä.

Osa kesärenkailla talvikelillä ajaneista on aiheuttanut törmäyksiä tai ulosajoja. Siksi poliisi kehottaakin ihmisiä harkitsemaan tarkkaan ajamaan lähtemistä, jos kesärenkaat ovat alla.

Nykyisessä talvirengassäännöksessä luotetaan ensisijaisesti kuljettajan harkintaan. Silloin kun on liukasta, ei kesärenkailla saa ajaa. Eli aamulla ei kannata lähteä ajamaan kesärenkailla, jos päivällä on odotettavissa lumisadetta tai muuten liukasta keliä.

Jos liukas keli pääsee kuitenkin ”yllättämään”, ilman talvirenkaita ei myöskään pidä lähteä ajamaan takaisin kotiin, ei edes lyhyttä matkaa.

”Osa kesärenkailla talvikelillä ajaneista on aiheuttanut törmäyksiä tai ulosajoja.”