Tänä kesänä muu maa oli mansikkaa

Kuva: Juha Sinisalo

Suomalaiset matkailivat ulkomaille viime kesänä lähes yhtä paljon kuin ennen koronapandemiaa. Matkoja tehtiin touko-elokuussa yhteensä noin 2,9 miljoonaa. Pelkästään heinäkuussa tehtiin miljoona ulkomaanmatkaa.

Vaikka matkoja ostetaankin jo paljon suoraan netistä, oli kesä hyvä myös perinteisille matkatoimistoille.

Ulkomaanmatkailun suosio kasvoi vauhdilla jo kesällä 2022, kun koronasta johtuvat matkustusrajoitukset lieventyivät, ja kesällä 2023 ulkomaanmatkailu kasvoi edelleen. Viime kesänä suomalaiset suuntasivat entistä enemmän myös kauemmas Eurooppaan.

Suomalaisia houkutteli erityisesti lämmin Etelä-Eurooppa, jonne ulkomaan vapaa-ajanmatkoista suuntautui joka neljäs.

Viime kesänä erityisen suosituiksi nousivat matkat Kreikan saaristoon, varsinkin Rodokselle ja Kreetalle matkustettiin paljon.

Matkapoikien Rauman alueesta vastaava myyntipäällikkö Kati Laikko-Salonen kertoi Länsi-Suomelle syyskuussa (LS 22.9.), että myös monen raumalaisen matka oli suunnannut juuri Kreikan saaristoon.

Yhteensä Kreikan ja Espanjan matkoja tilastoitiin kesällä 2023 noin puoli miljoonaa.

Kolikolla on myös toinen puoli. Jos ulkomaat vetivät puoleensa, koki kotimaanmatkailu takapakkia. Kotimaassa yöpymisen sisältäneitä vapaa-ajanmatkoja tehtiin touko-elokuussa 9,7 miljoonaa. Määrä laski selvästi jo toista vuotta peräkkäin.

Koronavuonna 2021 kotimaanmatkailu puhkesi suorastaan kukkaan. Innostus kotimaanmatkailuun näkyi myös Raumalla, jonne kotimaiset matkailijat tekivät heinäkuussa kaikkien aikojen matkailuennätyksen. Moni turisti vieraili tuolloin ensimmäisen kerran näillä seuduilla.

Vuonna 2021 yön yli kestäviä kotimaan vapaa-ajanmatkoja tilastoitiin yhteensä koko maassa huimat 13 miljoonaa.

Kaukokaipuun lisäksi kotimaan matkailua on varmasti kurittanut erityisesti kustannusten nousu.