Tänään on "paholaisen taudin" kansainvälinen päivä

Juhannusaattona vietetään kansainvälistä ALS-päivää (amyotrofinen lateraaliskleroosi).

ALS on harvinaissairauksiin kuuluva sairaus, joka tuhoaa tahdonalaiset liikehermot. Käsiä ja jalkoja ei pysty enää liikkuttamaan sekä hengitys vaikeutuu, kun kaasujen vaihto heikkenee aiheuttaen lopulta hiilidioksidinarkoosin ja kuoleman. Elinajaksi ennustetaan usein vain kolmesta viiteen vuotta.

 ALSia on kutsutaankin ihan syystä paholaisen taudiksi.

ALS-sairauden syytä tutkitaan kansainvälisesti, mutta vielä siitä ei ole saatu selvyyttä eikä myöskään kaikkia perintotekijöitä tunneta. Sairauden vanha nimi on Lou Gerighin-tauti.

Lisääkö pitkäaikainen stressi tal tietyt ympäristötekijät esimerkiksi radioaktiivinen laskeuma sairastumista?

Guamin saarella, jossa USA teki vetypommikokeita, on 100 prosenttia enemmän ALSia sairastavia kuin muualla. Voisiko laskeuma olla syynä myös Eurassa, koska saimme tällä alueelle ison määrän Tshernobylin laskeumaa?

Eurassa on väestömäärään suhteutettuna runsaasti ALS:ia ja myös muita autoimmuunisairauksia. Tiedossani on, että Eurassa on elossa nyt viisi ALSIA sairastavaa ja sairaus etenee kaikilla hyvin eri tavalla. Laskennallisesti Raumalla on neljä ALS-henkilöä. Kymmentätuhatta asukasta kohden on yksi alsia sairastava. Siis koko Satakunnassa noin 20 ALS-henkilöä.

Itse olen sairastanut ALSia noin kymmenen vuotta. En pysty enää liikkumaan kuin rollaattorin tai pyörätuolin avulla. Puheestani ei saa enää selvää, joten puhun kirjoittamalla. Sitten kun sormet eivät enää toimi, käytän katseohjattavaa tietokonetta.

Syytä ALS-sairauden puhkeamiseen ei vieläkään tunneta ja tutkimuksia tehdään kansainvälisesti. Suomen valtion talousarvioissa on kuitenkin vähennetty tutkimusmäärärahoja.

Yleisesti ajatellen sairauksien tutkimiseen tulisi satsata enemmän varoja, koska meidän perussairautemme aiheuttavat yhteiskunnalle suuria menoja inhimillisistä kärsimyksistä puhumattakaan.

Jos nyt ajattelet että: ”Kunpa voisin tehdä jotain!” vieraile ALS Tutkimuksen Tuki ry:n sivuilla ja tee lahjoitus ALS-tutkimuksen hyväksi.

Tero Viilto

Eura