Tarttuva tauti riehuu sairaalanmäellä

Rauman sairaalanmäki on melkoisen turbulenssin kourissa. Kuluneen vuoden aikana terveyspalveluiden ovi on käynyt tiuhaan – vain toiseen suuntaan.

Paikkansa ovat jättäneet useat alan pitkäaikaiset johtavat virkamiehet. Johtava lääkäri Marja-Leena Alho ilmoitti torstaina viimeisimpänä irtisanoutumisestaan.

On vaikea kuvitella, että Alhon tapainen kokenut alan ammattilainen ja poliitikko ottaisi toisen poliitikon sanoista niin pahasti itseensä, että päättäisi äkkiseltään jättää paikkansa. Taustalla täytynee olla myös jotain muuta.

Se täytyy toki myöntää, ettei keskiviikkona johtavan lääkärin selän takana kaupunginvaltuutetuille järjestetty sairaalan infotilaisuus ollut kaikkien taiteen sääntöjen mukainen.

Alho on jo neljäs tänä vuonna sairaalanmäen jättävä virkamies. Edellinen johtava lääkäri Emilia Katko-Kesälä jätti paikkansa yllättäen huhtikuussa. Reilut kaksi vuotta lääkärien ja hoitajien vastaanottoa sekä kiirevastaanottoa kehittänyt ylilääkäri Mika Virtala ilmoitti syyskuussa jäävänsä virkavapaalle ja siirtyvänsä kehittämään maakunnallista sotea.

Myös vuodesta 2013 Rauman vanhuspalvelujen johtajana toiminut Sanna Mustajoki-Kunnas hakeutui pois Raumalta. Hänet valittiin syyskuun lopulla Porin perusturvajohtajaksi.

Paljon on osaamista ja ammattitaitoa valunut sairaalanmäeltä muualle. Tällä hetkellä tuntuu siltä, etteivät suunnitelmat erikoissairaanhoidon palveluiden siirtämisestä Raumalta Poriin ole se suurin ongelma. Suuremmaksi ongelmaksi on muodostumassa osaajien joukkopako. Pieni sairaala ei pysty pitämään puoliaan sekavassa sote-kentässä ilman vahvaa johtoa.

Tilanne on Raumalla uusi. Edellisten sote-toimialajohtajien, Antti Parpon ja Marja-Leena Alhon, aikaan vastaavia joukkopakoja ei esiintynyt.

Mistä saadaan tilalle uudet osaajat?

Katko-Kesälän lähdettyä huhtikuussa virka laitettiin avoimeen hakuun. Tuloksena nolla hakemusta. Jonkinlainen tarttuva tauti tuntuu nyt vaivaavan Rauman terveyspalveluja, koska kaikki haluavat sen jättää tai ainakin kiertää kaukaa.