Tarvitaan yksityisen sektorin uudistus

Sote-uudistuksessa oli tarkoitus rakentaa leveämmät hartiat lähipalveluiden tuottamiseen maakunnissa ja yhdistää lähipalveluiden ja erikoissairaanhoidon hallinnot. Yhdistämisellä tavoitellaan sujuvia ja järkeviä hoitoketjuja. Luotiin maakunnalliset hyvinvointialueet ja muutosta varten käytiin historialliset, ensimmäiset aluevaalit.

Vaaleissa keskeinen teema oli ikäihmisten aikaisempaa parempi hoito ja hoiva. Kaikilla oli ja on tiedossa, että sodanjälkeiset suuret ikäluokat vanhetessaan tulevat lähivuosina kuormittamaan sosiaali- ja terveydenhuoltoa poikkeuksellisen paljon. Se ei ole ongelma vaan luonnollinen asia.

Vaaleista on nyt reilut puolitoista vuotta. Palveluiden parantamiseen ei ole vielä päästy. Palveluita on sen sijaan karsittu siitä, mitä kunnat pystyivät tarjoamaan.

Maksusitoumukset yksityisille kuntoutuksen tarjoajille on lähes lopetettu. Niille ei ole korvaajaa julkisella sektorilla. Henkilökunnan omaa harkintaa on rajattu ja pieniinkin asioihin on saatava hyvinvointialueen virastosta lupa. Hierarkian tasoja on jopa seitsemän ja henkilöstön on vaikea löytää oikea virkamies, joka antaa luvan esim. asiakkaan tietylle jatkohoidolle.

 Tutustuin Raumalla ikäihmisten hyvinvointikeskukseen. Se oli avannut ovensa pari vuotta sitten. Nyt se on Satakunnan hyvinvointialueelle vuokrattu tila. Kysyin henkilökunnalta, toiko soteuudistus muutoksia erittäin suositun palvelukeskuksen arkeen. Vastaus oli selkeä kyllä.

Viihtyisässä suuressa ala-aulassa toimineet pienyritykset irtisanottiin hyvinvointialueen toimesta heti. Nyt suositut jalkahoitajan, kampaamon ja kahvion tilat olivat autioina.

Hyvinvointialueen tiloissa ei saa toimia yksityisyritys. Tämä yritysten irtisanominen on toteutettu koko Satakunnassa.

Toinen muutos koski yhdistystoimintaa. Tässä Rauman hyvinvointikeskuksessa on kokoontunut yli 40 ikäihmisten ja eläkeläisten yhteisöä. Yhdistykset voivat edelleen siellä kokoontua ja harrastaa, mutta aikaisempi Rauman kaupungin pientä tukirahoitusta hyvinvointialue ei jatkanut. Toimintojen ohjausta piti siksi vähentää.

Satakunnan hyvinvointialueen johto toteuttaa ex-ministeri Krista Kiurun tavoitetta pilkun tarkasti. Kiuru halusi häätää yritykset pois sotealueelta. Mitä häätö vaikuttaa asiakkaiden palveluihin, oli hänelle toisarvoista.

Onkohan Suomen muilla hyvinvointialueilla samanlainen yrittäjävihamielinen ja ideologinen lähtökohta? Tuskin!

Satakunnan Yrittäjät ry on kovan haasteen edessä. Osa pienistä palvelu- ja soteyrittäjistä on ahdingossa. Ensin Marinin hallitus poisti Kela korvaukset asiakkailta ja nyt hyvinvointialue rajoittaa yksityisiä alihankintoja. Satakunnan Yrittäjien pitää käynnistää yksityinen sote-uudistus!

Jukka Tuori

maakuntaneuvos