Tasapuolista suojaa virusta vastaan

Poikien HPV- eli papilloomavirusrokotukset ovat alkaneet. HPV-rokotusta on tarjottu tytöille jo vuodesta 2013, ja nyt myös pojat saavat rokotuksen maksutta osana rokotusohjelmaa.

Rokotteen turvallisuudesta on puhuttu paljon. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimustiedon mukaan rokote on turvallinen ja antaa parhaan sekä pitkäaikaisimman suojan syöpää vastaan.

Rokote pitää kuitenkin ottaa mahdollisimman nuorena.

Papilloomavirus on hyvin herkkä tarttumaan. Ilman HPV-rokotuksia noin kahdeksan ihmistä kymmenestä saa vakavalle taudille altistavan tartunnan jossain elämänsä vaiheessa, useimmiten jo nuorena. Pieni osa tartunnoista johtaa infektion kautta syöpään.

Poikien rokottaminen on tärkeää, sillä papilloomavirukset aiheuttavat ongelmia naisten tapaan myös miehillä. Virus aiheuttaa muun muassa pään ja kaulan alueen, peniksen ja peräaukon sekä naisten sukuelinten syöpiä. Naisilla yleisin on kohdunkaulan syöpä.

Suomessa noin 70 prosenttia vuonna 2006 syntyneistä tytöistä on saanut papilloomavirus- eli HPV-rokotteen. Raumalla rokotteen on saanut 73, Eurassa hieman alle 69 ja Laitilassa 56 prosenttia.

Koko Satakunnassa rokotteen on saanut keskimäärin kuusi tyttöä kymmenestä.

Rokotuskattavuus vaihtelee eri kuntien välillä suurestikin. Raumalla tilanne on hyvä. Joka vuosi on kuitenkin myös tyttöjä, jotka eivät rokotetta ota.

Varsinaisia syitä rokottamatta jättämiseen ei välttämättä ole löytynyt.

Raumalla rokotteen pistämiseen on kysytty aina myös huoltajan lupa, vaikka sitä ei olisi pakko tehdä. Tällöin tulee huomioitua sekä tytön oma mielipide että vanhempien ajatukset.

Aina välillä vanhemmat ihmettelevät, miksi rokote pitää antaa niin nuorille. Rokotuksesta saa yksinkertaisesti parhaimman hyödyn, kun sen saa nuorena. Käytännössä rokote annetaan 9 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille.

Toisaalta yli 30-vuotiaalle rokotteesta ei ole juuri enää hyötyä, sillä tuohon ikään mennessä valtaosa papilloomavirustartunnoista on yleensä jo saatu.