Tast vastaa Rantaselle: Viinejä ei pidä tuoda ruokakauppoihin

Päätoimittaja Janne Rantanen puoltaa viinien tuomista ruokakauppoihin Viikon varrelta -kolumnissaan. Rantanen perustelee näkemystään sillä, että suomalaisten enemmistö on ajatuksen takana ja tuleva pääministeripuolue kokoomus puolustaa vapaata markkinataloutta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksen mukaan 53 % suomalaisista kannattaa nykyistä alkoholipolitiikkaa ja 29 % on väljemmän linjan kannalla.

Sotien jälkeen suurin alkoholin kulutuksen nousu Suomessa tapahtui 1960-luvun lopulla, kun keskioluen myynti vapautettiin. Ajatuksena oli, että ihmiset alkavat juoda miedompia juomia väkevien sijasta. Toisin kävi: kuten luokanvalvojani Oiva Kannisto totesi Tampereen lyseossa, tuo ratkaisu opetti Suomen kansan ryyppäämään.

Tämän jälkeen suurin kulutuksen nousu koettiin vuonna 2004, kun alkoholiveroa laskettiin reippaasti Viron liityttyä EU:hun.
Jeppe juo sitä enemmän, mitä helpommin ja halvemmalla hän juotavaa saa. Helsingin Sanomat uutisoi 22.3., että suurimmassa osassa Suomea, myös Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa, alkoholi on merkittävin syy ennenaikaisiin kuolemiin.

Pohjoismaiden pienin alkoholin kulutus on Norjassa, jossa rajoitukset ovat tiukkoja: hinnat ovat korkeita, juomia, joiden pitoisuus on yli 4,7 %, saa vain valtion alkoholiliikkeistä, ja olutta ei voi ostaa lauantaina enää kello 18:n jälkeen.

Vanhan virsikirjan virsi valisti suomalaisia: ”Ah viina viisaan villitsee, eikä juomaria hillitse, vaan syöksee viimein ansaan, helvetin alhon lansaan”.

Juha-Lassi Tast
biologian opettaja

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Viikon varrelta: Eurajoen kiinteistöveron tuotto Suomen suurin