
Syksyn infektiotilanne on Satakunnassa odotetun kaltainen. Näin totesi Länsi-Suomelle myös viikko sitten maanantaina (23.10.) Satasairaalan infektioyksikön ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä.
Käytännössä normaalitilanne tarkoittaa sitä, että pöpöjä on liikkeellä paljon. Liikkeellä on muun muassa rino- ja enterovirusta sekä tietysti koronaa.
Vaikka liikkeellä on erilaisia taudinaiheuttajia, tuntuu korona nostaneen päätään erityisellä voimalla. Moni raumalainenkin on jakanut somessa kuvia koronan kotitesteistä, kahdella punaisella viivalla.
Korona ilmenee edelleen monenlaisina oireina ja oireiden voimakkuuksina. Toinen tuskin huomaa tautia, joka kaataa toisen vuodepotilaaksi.
Koronaryppäitä on todettu hoivalaitoksissa, ja sairaaloissa on joitakin koronapotilaita.
Korona luokitellaan tavallisen kaltaiseksi flunssaksi. Koronaviruksen väestötestaukset päättyivät alkuvuodesta. Samalla hiipui myös kotitestien myynti. Moni sairastaakin koronan tietämättään.
Vaikka kotitestin käyttäminen ei enää olekaan välttämätöntä, voi sen halutessaan tehdä. Esimerkiksi työyhteisössä korona leviää edelleen kovallakin voimalla.
Virustauteihin liittyy usein myös jälkitauteja, pitkittynyttä yskää ja nuhaa. Testin tekeminen helpottaakin esimerkiksi lääkärin työtä, kun hän pohtii potilaan kohdalla mahdollisen jälkitaudin syntysyytä.
Olipa sitten kyseessä tavallinen flunssakuume tai korona, akuuttioireisena on edelleen hyvä vähentää kontakteja. Koronavuodet opettivat meidät muun muassa etätyöhön. Jos aamulla kurkku tuntuu karhealta ja oireet ovat vähäisiä, on etätyöhön jääminen hyvä vaihtoehto.
Jos taas oireisena on pakko liikkua muiden joukossa, on fiksua käyttää paljon parjattua maskia ja muistaa tietysti hyvä käsihygienia.
Influenssa- ja koronarokotukset käynnistyivät Raumalla maanantaina. Rokotteet saa, jos kuuluu yleisen rokotusohjelman mukaisiin riskiryhmiin. Ajankin voi kätevästi varata Satakunnan hyvinvointialueen nettisivuilta.
Raumalla rokotetaan myös marraskuussa neuvolaikäisiä perhekeskuksen pop up -tilaisuuksissa.