Tehdään Samkista lippulaiva Satakuntaan

Satakunnassa pohditaan, miten voitaisiin pysäyttää väestön väheneminen. Noin 1000 hengen vuotuinen vähenemistahti on jatkunut maakunnassa vuosikymmenet.

Vain Satakunnan sairaanhoitopiiri ja sitä ohjaavat konsultit uskovat väestön ihmekasvuun. Siksi sairaalatiloja rakennetaan Poriin ylimitoitetusti ja samalla sidotaan hyvinvointialueen mahdollisuudet parantaa lähipalveluita muualla maakunnassa.

Juurisyy väestökatoon on opiskelevan väestön karkaaminen suuriin yliopistokaupunkeihin. Eläköityvä maakuntajohtaja Asko Aro-Heinilä pitää parhaana keinona nuorison pitämiseen maakunnassa, laadukkaaseen korkeakouluopetukseen panostamisen. Kokenut maakuntajohtaja on oikeassa!

Päättyvänä vuonna on käytetty palstatilaa runsaasti SK:ssa oman Satakunnan yliopiston synnyttämiseen ja maakunnassa olevien Tampereen ja Turun ylipistojen sivupisteiden asemaan. Vaatimus omasta yliopistosta ei juuri nyt näytä Suomessa realistiselta ja toteutuessaankin se veisi vähintään vuosikymmenen. Maakunta tyhjenisi edelleen pitkään. Huomiotta on jäänyt Satakunnan yksi keskeinen olemassa oleva vahvuus SAMK.

Satakunnan Ammattikorkeakoulu on suuri yli 6000 opiskelijan konserni. Henkilöstöä on yli 400. Tähän meidän tulisi uskoa ja satsata liikenevät henkiset ja aineelliset varat. Samk on liittoutunut Vaasan ja Seinäjoen suuntaan. Suunta on oikea. Partnerit toimivat samankaltaisissa olosuhteissa ja ymmärtävät haasteet. Yritykset Tampereen ja Turun suuntiin liittoutumisissa epäonnistuivat suurten toimijoiden dominointihaluun. Samk on onneksi edelleen itsenäinen suuri toimija Porissa ja Raumalla. Se tuottaa maakuntaan sairaanhoitajia, fysioterapeutteja, tradenomeja, insinöörejä ja muiden koulutusohjelmien tuottamia osaajia.

Samkilla on myös opetustyön lisäksi alueellaan tärkeä kehitystehtävä, jossa luodaan kiinteät yhteydet yrityksiin, samalla opiskelijat kiinnittyvät työmarkkinoille. Samk joutuu kutenkin kilpailemaan rajallisista yhteiskunnan ja EU:n hankevaroista Porin Yliopistokeskuksen, Prizztechkin ja pienten maakunnallisten hanketoimijoiden kanssa. Rohkaisen Samkin johtoa tekemään ammattikorkeakoulustaan kaivatun lippulaivan Satakuntaan, joka tuottaa valmistuneita nuoria työelämään ammattikorkeakoulututkintojen, ylempien AMK-tutkintojen ja maisteriohjelmien kautta.

Keskityin tässä kirjoituksessa herättämään huomiota siihen, että meillä on SAMK, jätin tietoisesti muut Satakunnan koulutussektorin tärkeät toimijat käsittelemättä.

Jukka Tuori

maakuntaneuvos