Tehohoito on arvokasta

Koronarokotukset etenevät mukavasti myös Satakunnassa. Kolmas rokotuskierros päästään aloittamaan sitä tarvitseville jo ensi viikolla.

Torstain tietojen mukaan Satasairaalassa oli kaksi henkeä osastohoidossa ja kaksi henkilöä tehohoidossa koronan vuoksi. Suurten massojen joutuminen sairaalahoitoon on tämän hetken tiedon mukaan epätodennäköistä.

Satakunnassa tehohoitoon on päätynyt poikkeuksellisen vähän potilaita. Satasairaalassa on teho-osastolla hoidettu koko epidemia-aikana noin kymmenkunta koronapotilasta.

Olemme siis tehotapausten suhteen päässeet koronasta poikkeuksellisen vähällä. Jäljitykseen ja tilanteen ennaltaehkäisyyn onkin sitten panostettu sitäkin enemmän resurssia.

Satasairaalassa on virallisesti 10 tehohoitopaikkaa. Määrää pystytään kasvattamaan kahteentoista melko nopeasti. Jos tilanne olisi vaatinut, olisi ollut mahdollista perustaa jopa kuuden koronapotilaan oma tehohoitoyksikkö.

Meillä on ollut kuitenkin onnea matkassa, sillä tehopaikat ovat riittäneet hyvin. Myös sairaalakuormitus on pysynyt maltillisena. Muun muassa normaalia leikkaustoimintaa on pystytty pitämään yllä lähes koko epidemian ajan.

Sen sijaan valmistautuminen ja varautuminen pahimman varalle on työllistänyt ja lisännyt myös kustannuksia.

Sairaanhoito ei ole koskaan halpaa. Tehohoito on erityisen raskasta ja arvokasta. Koronapotilasta hoidetaan tehohoidossa keskimäärin 10 vuorokautta. Yksi koronapotilaan tehohoitopäivä maksaa 3 500 euroa. Satakunnan osalta hinta on noussu hieman yli 300 000 euron.

Koko epidemian aikana erikoissairaanhoidon osastohoitoa on tarvinnut 95 henkilöä. Heidän keskimääräinen hoitoaikansa on ollut kolmesta neljään päivään.

Yksittäisen vuodeosastopäivän keskimääräisen hinnan laskennallinen arvo on reilu 700 euroa.

Paras tapa välttää sairaalahoitoon joutuminen koronan vuoksi on ottaa rokote. Rokotteen avulla niin sanottu normaali on joka päivä askeleen lähempänä.