Tehostamis-keskustelussa muistettava ihminen

Työn tehostaminen on päivän sana kaikkialla. Vaalien alla on muodikasta puhua kunnan toiminnan tehostamisesta. Itse olen ollut kaksi eri työjaksoa kunnalta – viihdyin molemmilla kerroilla mainiosti.

Kunta on työnantaja, joka ei ole yritys mutta jonka täytyy monessa kohtaa ajatella toimintaansa kuin yritys. Työn tehostaminen kuuluu myös kunnalle.

Kuten yrittäjällä, myös kunnalle työntekijät ovat arvokkaita ja tärkeitä. He tuottavat sen palvelun, joka pitää kunnan rattaat pyörimässä ja josta me kuntalaiset saamme nauttia.

Tekniikan kehittyessä ja maailman muuttuessa monet työtavat ovat kokeneet rajuja muutoksia. Osa kokonaisista työtehtävistä on jäänyt historiaan.

Kunnan toimintojen tehostamisessa pitää muistaa yhä kunnan ydintehtävät. Prosesseja mietittäessä voidaan oppeja ottaa yritysmaailmasta, vaikka 90-luvun hitistä, Lean-ajattelusta tai uudemmasta, palvelumuotoilusta.

Työtehtävät ovat vaatineet ja tulevat vaatimaan uudelleen muotoilua. Käyttäjälähtöisiä palveluja voidaan kehittää palvelumuotoilun keinoin. Tämä tarkoittaa palvelun suunnittelua yhdessä palvelun käyttäjien kanssa.

Lean tarjoaa käytännönläheisen työvälineen toiminnan uudistamiseen ja tehostamiseen. Se ottaa huomioon sekä käyttäjän että työntekijän näkökulman.

Raumalla on otettu hyviä askeleita kunnan toimintojen kehittämisessä ja yksi esimerkki on tästä työryhmä, jossa eri hallintokuntien vastaavat ovat yhdessä kokoontuneet pohtimaan isoja yrityshankkeita, esimerkiksi yrityksen sijoittumiseen liittyviä kysymyksiä ja tehtäviä, jotka koskevat montaa eri kunnan osa-aluetta (kaavoitus, tekninen toimi, yrityspalvelut jne.)

Kunnan työtehtävien kehittämistä palvelumuotoilun ja leanin avulla on selvitetty esimerkiksi Lapissa (Posiolla, Sallassa ja Ylitorniolla).

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö kunnan työntekijää edelleen arvostettaisi. Digipalvelut ovat hyvä lisä palvelukohtaamisessa, mutta eivät korvaa ihmistä joka osaa kuunnella, auttaa ja neuvoa.

”Työn tehostaminen kuuluu myös kunnalle.”

Sari Pettersson

kuntavaaliehdokas (kok.), Rauma