Tehtaat ansaitsevat puolustuspuheensa

UPM on sulkemassa Kaipolan tehtaan. Kolme paperikonetta poistuu markkinoilta.

Otsikko on lainattu UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesosen avoimesta kirjeestä. Pesosen mielipide on luettavissa Länsi-Suomen verkkolehdessä.

Otsikon voi allekirjoittaa, vaikka olisi Pesosen kanssa eri mieltä oikeista keinoista pelastaa tehtaat.

UPM:n suunnitelma, käytännössä jo päätös, sulkea Kaipolan paperitehdas on suuri tappio koko Suomelle.

Kolmen paperikoneen tehtaalta häviää Jämsässä 450 työpaikkaa, mutta sen päälle tulevat muut työllisyysvaikutukset. Puhutaan tuhansista työpaikoista. Vaikutus tuntuu Raumallakin (LS 27.8.).

Kaipolan tehtaan liikevaihto on vajaat 400 miljoonaa euroa. Siitä yli 300 miljoonaa euroa jää lisäarvona Suomen kansantalouteen.

Valtavan monen start up -firman pitää jäädä eloon ja todella monen pk-yrityksen laajentaa toimintaansa, jotta nyt menetettävät työpaikat syntyvät muualle. Ajan mittaan niin käykin, onneksi. Maailma muuttuu ja markkinatalous toimii.

Vanhan tehtaan toiminnan jatkuminen ei kuitenkaan estäisi uuden työn syntymistä. Pikemminkin päinvastoin. Metsäteollisuuden uudet innovaatiot rahoitetaan paperi- ja sellutehtaiden myllyttämillä voitoilla.

Siksi nykyistä suomalaista teollisuutta pitää ja kannattaa puolustaa.

Vientiteollisuus, UPM yhtenä äänekkäimmistä, on vuosikausia esittänyt vaatimuksia pääsystä samalle viivalle tärkeimpien kilpailijamaiden kanssa. Viestiä ei ole uskottu. Yksi tulos on tässä.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala huomautti, että mainitusta 400 miljoonan euron liikevaihdosta palkkojen osuus on 30 miljoonaa. UPM kun mainitsi Ruotsia ja Saksaa suuremmat palkat yhtenä syynä Kaipolan alasajoon.

Vanhala harmitteli, ettei yhtiötä tunnu kiinnostavan kuinka paljon se on Suomelta saanut. Vanhala mainitsi ammattikoulutetut työntekijät, tuotannon ja logistiikan varmistavan infran ja lomautusjärjestelmän.

Paperiliittolaiset muistuttavat herkeästi myös siitä, että UPM on jakanut omistajilleen osinkoa hyvin avokätisesti.