Terveys edellä Suomen suveen

Nyt näyttää paremmalta kuin muutama viikko sitten. Kolea kevät on taittumassa, luonto vihertää ja Suomen suvi tekee tuloaan. Jos sääennustukset pitivät kutinsa, tänään Rauman seudulla paistaa aurinko ja lämpötila nousee lähelle 20 astetta.

Huomattavasti paremmalta näyttää myös koronapandemian suhteen. Rauman seudulla uusia tartuntoja ei juuri ole varmistettu.

Terveys edellä, sitä on hoettu, kun ympäri maailman on tehty kovia rajoituspäätöksiä koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Suomessa on laajasti vetäydytty etätöihin ja ikäihmisiä on kehotettu elämään kuin karanteenissa. Pari kuukautta olemme eläneet henkisesti raskasta poikkeustilaa.

Siksi koulujen, ja pian myös ravintoloiden, uudelleen avaaminen ovat tärkeitä askelia kohti normaalimpia aikoja.

Rajoitukset ja kiellot osoittautuivat perustelluiksi. Niiden ansiosta korona ei kaatanut Suomessa suurta joukkoa ihmisiä samaan aikaan.

Se oli arvokas voitto myös siksi, että näin pelasimme lisää aikaa terveydenhuollolle. Olemme valmiimpia, kun koronan toinen aalto hyökyy päälle.

Se kun tulee, ennemmin tai myöhemmin.

Terveys edellä, sitä emme saa unohtaa, kun alamme kesän tullen viettää taas aktiivisempaa elämää.

Parin kuukauden uhraukset valuvat herkästi hukkaan, jos luulemme voivamme elää niin kuin ennenkin.

Ei, kyllä tämän ainaisen käsienpesun ja kontaktien välttelyn vaan pitää jatkua, vaikka alammekin taas tavata ystäviä, käydä terasseilla ja otteluissa sekä tehdä pieniä reissuja.

Olemme selvinneet vasta yhdestä erästä, emmekä tiedä, montako erää pitää pystyssä pysyä.

Kotiin linnoittautuminen ei ole todellinen vaihtoehto. Yksittäisillä ihmisillä on toki oikeus jatkaa eristäytynyttä elämää. Monella on siihen hyvä syykin.

Mutta jos kaikki toimivat niin, meiltä loppuvat työt, rahat – ja monelta terveyskin.

Olimme hyviä viranomaisten suositusten noudattamisessa. Eivätköhän fiksut suomalaiset pärjää nyt, kun ”vapaus” koittaa.