Terveys vai talous?

Ministeri puhui, ymmärsikö kansa, kysyi Jukka Tuori (LS 13.8.). Tällä Tuori tarkoitti ministeri Kiurun puheenvuoroa THL:n tiedotustilaisuudessa pari päivää sitten. Tuolloin Kiuru ennakoi pakkotesteihin ja -karanteeneihin siirtymistä.

Kiurun puheenvuoro synnytti kanteluja oikeuskanslerille. Myös ministerit Henriksson ja Lintilä riensivät ihmettelemään, etteivät pakkoasiat ole olleet hallituksen käsittelyssä.

Keskiviikkona 12.8. pääministeri Sanna Marin totesikin A-studiossa painokkaasti – ja moneen kertaan, että tartuntalain mukaan jatkotoimista päättävät terveysviranomaiset, ei hallitus.

A-studiossa Marin myönsi, että perhe- ja peruspalveluministeri olisi voinut perustella ennakointiaan pakkotoimista. Tuori myöntää jo Kiurun todenneen, että testi- ja karanteesiasioissa terveysviranomaiset ovat siirtymässä eturintamaan.

Näin sivusta seuraten oppositio haluaisi tehdä koronasta poliittisen pelinappulan. Kuulostaa myös siltä, ettei kritiikkiä esittäneiden tahojen mielestä tartuntalain mahdollistamiin toimiin pitäisikään kustannussyistä ehkä siirtyä. Ongelmaksi saattaa muodostua kuitenkin se, ettei ilman tehokkaita, rahaa vaativia rajoitustoimia valtiovarainministeri Vanhasen budjettitoive toisen korona-aallon torjumisesta toteudu.

Pekka Ovaska

Lisää aiheesta

Ministeri puhui, ymmärsikö kansa