Terveyspalvelujen keskitys pelkona

Tammikuussa pidetään Suomen historian ensimmäiset aluevaalit. Innostus on toistaiseksi ollut laimeaa, vaikka vaalien merkitystä on kovasti korostettu.

Äänestysprosentti uhkaa jäädä pieneksi, kenties jopa alle 40 prosentin.

Monia ihmisiä aluevaalit eivät kiinnosta tuon taivaallista, kuvasi eräskin kärkipoliitikko. Jo sanan ”sote” kuuleminen aiheuttaa hänen mukaansa korvat kiinni -efektin.

Kiinnostua pitäisi, sillä uudet aluevaltuustot päättävät isoista asioista. Niin kuin siitä, missä ja miten sosiaali- ja terveyspalveluja tarjotaan.

Vastuu niiden järjestämisestä siirtyy kunnilta uusille hyvinvointialueille reilun vuoden päästä.

Uudistuksen perustelut kuulostavat hienoilta, ja puolueiden vaalitavoitteet upeilta. Meille luvataan perustason palvelujen vahvistamista, nopeampaa hoitoon pääsyä, maksuttomuuden laajentamista ja niin edelleen.

Uudistuksen pitäisi tuottaa myös taloudellista säästöä pitkällä tähtäimellä.

Ruusuiseen tulevaisuuteen ei ole helppo uskoa, koska samat ongelmat ja vaikeudet pysyvät matkassa.

Miten rahat riittävät, kun palvelujen kysyntä kasvaa väestön vanhetessa? Entä mistä löytyvät hoitajat ja muut ammattilaiset, kun työvoimapula uhkaa monia aloja?

Lujassa istuu näkemys, että päätösvallan siirtäminen alueelle vauhdittaa keskittämistä. Tehdään välttämättömäksi nähtyjä rakennemuutoksia, joihin kunnanvaltuutettujen uskallus ei ole riittänyt.

Hallituspuolue keskustan kärkiteema on vähintään yksi sosiaali- ja terveysasema joka kuntaan. Puheenjohtaja Annika Saarikko tarkensi, että mittakaava on ”alueellinen ja paikallinen ratkaisu”. Saarikko arveli myös, että ”digitaalisuus tulee monin paikoin auttamaan palveluiden saamisessa”.

Satakunnassa demarien tavoitteena on palvelupiste joka kuntaan. ”Se ei välttämättä tarkoita lääkäriä joka päivä”, kommentoi piirin puheenjohtaja Harri Lehtonen. Piirijohtajan olo on huojentunut, sillä täysi 86 ehdokkaan lista vaikuttaa mahdolliselta. Nyt tiedossa on kuutisenkymmentä demariehdokasta.

Korjattu lyöntivirhe: täydelle listalle mahtuu Satakunnassa 86, ei 68 ehdokasta.