Testaa, jäljitä, hoida

Suomen hallitus, sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ovat kuorossa laulaneet, että Suomen koronastrategia perustuu nyt ja mahdollisen toisen aallon iskettyä neljään asiaan; testaa, jäljitä, eristä ja hoida.

Nyt näyttää siltä, että kohdat testaa ja jäljitä ovat pahasti ongelmissa.

Suomessa otetaan päivittäin reilut 10 000 koronanäytettä. Näytteenotot ovat pahasti ruuhkautuneet, ja tulosta voi joutua odottamaan jopa yli viikon.

Tilanteeseen on jouduttu, koska STM:n ja THL:n linja on se, että lievistäkin koronaviruksen oireista kärsivät tulee testata. Samaan aikaan perinteiset syysflunssat nostavat päätään ja yhden jos toisenkin nenä vuotaa.

Erityisesti lapsiperheissä tilanne aiheuttaa ahdistusta. Monessa päiväkodissa ja hoitopaikassa on ohjeistettu, ettei pientäkään nuhaa tai yskää potevaa lasta saa tuoda hoitoon.

Lasta voidaan joutua testaamaan koronan nimissä useita kertoja tulevien kuukausien aikana, sillä lapsi voi sairastaa jopa 10 flunssaa vuodessa. Jokainen niiskaus vie myös toisen vanhemman pois työelämästä.

Erityisen hankalaksi ja kalliiksi tilanne muodostuu, jos koronatestiin pääsyä pitää odottaa useampi päivä ja sen jälkeen tulosta odotellaan yli viikko. Kaikki työnantajat eivät automaattisesti myönnä vanhemmalle palkallista vapaata lastenhoitoon liittyen.

Myös taudin jäljittämisen näkökulmasta testeihin tulisi päästä nopeammin.

Suomessa on vielä toistaiseksi pystytty jäljittämään tauti melko hyvin. Viime aikoina esiin on tullut yhä enemmän tapauksia, joita ei ole pystytty jäljittämään.

Raumalla viimeiset neljä tautitapausta ovat jääneet mysteereiksi.

Kyseessä on tauti, jonka kanssa ei tule pelata venäläistä rulettia. Toisaalta positiivisten testitulosten osuus suhteessa kaikkiin testituloksiin on hyvin pieni. Tuhlaamme siis valtavasti aikaa ja rahaa jo pelkästään pakollisilla karanteeneilla.

Mikä lääkkeeksi? Vaihtoehtoja on muutama; tiukennetaan testikriteerejä, lisätään näytteenottopisteitä tai otetaan käyttöön kotitestit. Myös antigeenitestit voisivat tuoda tilanteeseen helpotusta, mutta niiden järjestämiseen menee aikaa.