Testituloksen odottelu on yhtä helvettiä

Ei ole takinkääntöä vaihtaa mielipiteitä uuden tiedon myötä.

En ole juurikaan arvostellut yhteiskunnan koronatoimia, sillä isossa kuvassa homma on hoidettu mielestäni aika hyvin. Minusta on ihan selvää, että varsinkin ensi alkuun mentiin erehdyksen ja oppimisen kautta, olihan kyse aivan uudesta viruksesta.

Ei ole takinkääntöä vaihtaa mielipiteitä uuden tiedon myötä. Sen sijaan typerää olisi pitää vanhasta kiinni, vaikka uusin tieto vaatisi ajatteluun muutosta.

Nyt minua kuitenkin sapettaa. Tähän kuuluisi niitä vihaisen näköisiä emoijia, joita käytetään sosiaalisessa mediassa.

Tällä hetkellä testataan matalan kynnyksen taktiikalla. Yksikin yskähdys tai aivastus, pienikin kurkkukipu tai vähäinen lämpö, ja heti kutsuu koronatesti. Ei siinä mitään, mutta...

Ensinnäkin se infopuhelin, johon pitää soittaa. Onko sieltä joku joskus saanut vastauksen? Olen soittanut siihen numeroon kahdeksan kertaa ilman, että kukaan vastaa, nauhoitettu äänite vain pyörii ja hissimusiikki soi.

Mutta kun odottelee linjoilla viisi minuuttia, tulee vihdoin äänite, joka mahdollistaa takaisinsoittopyynnön.

Takaisinsoitto toimii, tosin odottamaan joutuu puolitoista tuntia. Olisiko reilumpaa ehdottaa heti puhelun alussa takaisinsoittoa?

Kun soitto tuli, oli tietenkin testiin jono, joten ajan sai seuraavalle päivälle. Testi otettiin näppärästi autokaistalla ja testin ottaja oli mukava. Tulos luvattiin 3–5 vuorokaudessa.

Siinä tuli se suurin kiukun aihe. Tätä kirjoittaessani testistä on aikaa 6 vuorokautta, mutta tuloksesta ei tietoakaan.

Odottavan aika on todella pitkä, mutta se on myös tuskastuttava. Testattu joutuu kärvistelemään kotosalla. Meillä se tarkoittaa nuorta, jolla meni kuusi työpäivää sivu suun. Se on opiskelijalle iso rahallinen potti.

Meillä se tarkoittaa myös äitiä, jolla toki on lupa mennä töihin, koska oireita ei ole. Mutta mitä enemmän päiviä kuluu, sitä suuremmaksi äidin koronapaniikki nousee. Mitä jos altistan työkaverini ja joku sairastuu? Vaikka järki sanoo, että on hyvin epätodennäköistä, että testatulla olisi korona, ei tunne hellitä.

Jos jotain kadun, niin sitä, etten vienyt nuorta yksityiselle. Olisimme saaneet tuloksen viime torstaina.

Nyt vain ihmettelen, miten yksityisen ja julkisen ero voi olla noin suuri. Jossain on tulosten seulontakapasiteettia. Saisiko sen yleiseen käyttöön, kiitos.

PS. Yhdeksännellä soittokerralla minulle vastattiin infopuhelimessa. Vastaaja oli mukava, mutta hänkään ei kyennyt tulokseksi muuttumaan.

PS2. Tulos tuli seitsemän (7) vuorokautta testin ottamisen jälkeen ja oli negatiivinen. Oli pirun pitkä viikko, ei voi muuta sanoa!

”Odottavan aika on todella pitkä, mutta se on myös tuskastuttava. Testattu joutuu kärvistelemään kotosalla. Meillä se tarkoittaa nuorta, jolla meni kuusi työpäivää sivu suun.”

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut