Tie rokotteeseen ei ole helppo

Kasvomaskien riittävyyteen, riskimaihin matkustamiseen ja iltaravintoloissa vastuuttomasti juhlimiseen liittyvien uutisten lisäksi suomalaiset ovat saaneet lukea myös koronarokotteiden edistymisestä eri puolilla maailmaa.

Viestit ovat olleet kuitenkin hämmentävän ristiriitaisia.

Tiistaina naapurimaamme Venäjän isäntä Vladimir Putin kertoi ylpeänä Venäjän ottaneen käyttöön maailman ensimmäisen koronarokotteen. Putin kertoi jopa oman tyttärensä ottaneen sen. Rokotteen uskotellaan olevan tehokas ja turvallinen. Kummankin osalta väite lienee liian positiivinen.

Ensimmäinen ongelma syntyy siinä, ettei mitään rokoteaihiota ole missään maailman kolkassa voitu vielä testata niin paljon, että niiden turvallisuus olisi taattu, saatikka vaikuttavuus.

Maailman terveysjärjestö WHO kommentoi puolestaan eilen, ettei usko tarpeeksi tehokkaan rokotteen löytymiseen välttämättä koskaan. Meidän saattaa olla pakko vain oppia elämään viruksena kanssa.

Tämä ajatus on suorastaan pelottava.

Maailmalla kehitellään tällä hetkellä kiivaasti erilaisia rokotteita. Lähes kaikkien niiden ongelmana on kuitenkin se, että vaikka rokotteita testataan, ei tiedetä, kuinka pitkän suojan ne antavat. Voi olla, että jokin rokote antaa suojan, mutta se antaa sen suojan vain muutamiksi kuukausiksi. Sitten rokote pitäisi ottaa jälleen uudelleen.

Myös Suomi on ollut aktiivisesti mukana rokotekehittelyssä. Helsingin yliopiston virologian professori Kalle Sakselan työryhmän rokotteella on jo aloitettu eläinkokeet.

Kotimaista rokotetta joudutaan kuitenkin vielä odottamaan, sillä ihmisillä tehtävät kokeet puuttuvat vielä kokonaan.

Uuden rokotteen kohdalla ihmiskokeita tehdään kolmessa vaiheessa. Näistä kolmas on laajin ja vaatii paljon rahaa.

Jos rahat löytyvät ja kokeet sujuvat suotuisasti, voisi kotimainen rokote olla mahdollisesti käyttövalmis ensi vuoden syksyllä.

Siihen asti paras sotavarustus virusta vastaan on vesi, saippua ja etäisyys.