Tiekartta Raumo a.d. 2040

On jo pidempään ajukopassa ollut ihmetystä siitä, miksi kaupungin hallinto pitää kaikki valmisteltavat asiat pimennossa meiltä raumalaisilta, joiden pitäisi olla mukana Raumaa rakentamassa.

On selvää, että on asioita, joista ei voi julkisuudessa levitellä ennen, kuin eskon puumerkit ovat säällisesti sopimuksen alla.

Kyllä teidän, palvelijoiden, pitää olla aktiivisemmin läsnä kaupunkilaisten ajatusmaailmoissa. Virittää kansalaiset myönteiseen tilaan, kun jotain merkittävää tulee siellä kaupungintalossa hihnalle.

Vaikka olemme valinneet teidät edustamaan itseämme 4-vuotiskaudeksi, niin ei se voi tarkoittaa teille kaikkivoipaisuutta ja kaiken tietävyyttä. Lähentymistä on ainakin näennäisesti tullut lisää, mutta vieläkin ne ovat paljolti plaseboa.

Useasti mainitsette vetovoiman ja pitovoiman, kun väestön alenema kiusaa. Onko teillä siellä kaupungintalon kokoushuoneen seinällä tiekarttaa, joka pitäisi teidät oikealla kurssilla kohti vetopitoa? Epäilen, ettei taida olla.

Minun uuninpankoni seinustalla sellainen on. Seuraavassa on esitetty muuttujat, joista on mahdollista edetä hallitusti tavoitteeseen.

Painoarvomuuttujat:

1. Asuminen: Asuinalueet ja kaavoitus nyt, tavoite?

2. Koulutus: Nykyinen taso, tavoitetaso.

3. Palvelu kuntalaisille.

4. Hyvinvointi : kansalaisturvavakuutus, kansalaiskunto, sairaudenhoito, sosiaalitoimi.

5. Kuntahallinto.

6. Liikunta: kuntoliikunta, kilpaurheilu.

7. Kulttuuri: taiteet, maalaus, kuvanveisto, kirjallisuus, esittävä taide, käden taidot.

Talouden tekijät:

Yritystoiminta: savupiipputeollisuus, palvelut, matkailu, kauppa, kalatalous, käsityö, maatalous, terveys.

Tapahtumat: Pitsiviikko, urheilu, musiikki, historia.

Esitys ei ole ammattimaisen hallintobyrokraatin, vaan teknokraatin tapa pistää asioita selkeyden tilaan. Kun asia jää pelkän puheen varaan, kuten se näyttää poliitiikoilta usein jäävän, niin uskottavuutta sillä ei saavuta.

Kyllä kansa odottaa kirjallista esitystä. Kun asia on kirjattu, se on todellisuutta, ei ennen.

”Onko teillä siellä kaupungintalon kokoushuoneen seinällä tiekarttaa, joka pitäisi teidät oikealla kurssilla kohti vetopitoa? Epäilen, ettei taida olla.”

Hannu Valtonen

auktorisoitu saaristolaivuri