Tiktokissa tyhmyys tiivistyy helposti

Kuva: Juha Sinisalo

Lasten ja nuorten häiriökäyttäytyminen ja ilkivalta ovat lisääntyneet ympäri Suomea mutta myös Rauman seudulla.

Länsi-Suomi on kertonut kesän aikana useasta ilkivaltatapauksesta. Tekijöiden hyppysiin ovat joutuneet niin työkoneet, autot kuin viimeisimpänä veneiden kausisäilytyspaikkakin (LS 26.8.).

Veneestä oli muun muassa revitty kuidutuksia, viilletty pressua sekä tuhottu niin tavaroita kuin veneen tekniikkaakin. Lisäksi venettä oli yritetty polttaa, sillä sen kylkiin oli sivelty sytytysnestettä ja paikalta löytyi tulitikkuja.

Ilkivalta-aalto on koetellut erityisesti Rauman pohjoispuolta. Kaikkia tekoja yhdistää järjetön rikkominen tai vahingoittaminen. Poliisi onkin kehottanut ihmisiä tekemään rikosilmoituksen pienistäkin tihutöistä. Vain siten tekijöiden jäljille on edes mahdollisuus päästä. Jos yhteiskunta alkaa muuttua siihen suuntaan, että ilkivalta hyväksytään, ei ilmiötä saa sen jälkeen enää häviämään.

Lasten ja nuorten kotona olisi hyvä käydä keskustelua väkivallan ja ilkivallan aiheuttamista seurauksista. Vähäiseltä vaikuttavan ilkivallan seurauksia voi joutua maksamaan pitkään aikuisena. Vakuutushan ei korvaa vahinkoja, jotka on tehty tahallaan.

Lasten ja nuorten ilkivalta kertoo usein aggressiosta, jonka taustalla voi olla monenlaisia asioita. Jos lapsi ei esimerkiksi saa kotona tarvitsemaansa huomiota, voi hän lähteä hakemaan sitä vääriltä raiteilta.

Sosiallinen media ja siellä erityisesti Tiktok-palvelu ovat saaneet lapset ja nuoret tekemään myös mitä järjettömimpiä ilkivaltahaasteita useamman vuoden ajan. Haarukka pistorasiaan, loputonta ovikellojen soittamista, mastoihin ja sähkölinjoille kiipeämisiä, koulujen ja muiden julkisten tilojen tuhoamista yms. Lista on loputon.

Tällä viikolla kerrottiin myös siitä, miten säkyläläisnuoret kuvasivat tekemäänsä ilkivaltaa ja väkivaltaa videolle.

Usein juuri Tiktok-haasteisiin kuuluu niiden kuvaaminen ja jakaminen sosiaalisessa mediassa. Haasteen onnistumista kuvaa se, miten paljon video saa katselukertoja, tykkäyksiä ja jakoja ympäri verkkoa.