Todelliset tulot ovat verotietoja suurempia

Viime vuoden verotiedot julkistetaan huomenna keskiviikkona. Todelliset tulot ovat suurempia kuin verotietojen paljastamat.

Näin siksi, että uutisissa ja listauksissa näkyvät luvut kertovat valtionverotuksessa verotettavista tuloista.

Mukana ei ole verottomia etuuksia ja verovähennyksiä. Lisäksi osa pääomatuloista puuttuu julkistettavista tiedoista. Sitä paitsi jotkut maksavat veroja ulkomaille.

Julkisissa verotiedoissa näkyy verottajan mukaan noin 80 prosenttia todellisista tuloista.

Esimerkiksi alle 20 000 euroa tienaavien kokonaistuloista verotiedot kattavat vain noin 60 prosenttia.

Eniten tienaavien ihmisten kohdalla verotietojen ja todellisten tulojen erotus voi nousta satoihin tuhansiin euroihin.

Poikkeus vahvistaa säännön. Apteekkariliitto muistuttaa jo etukäteen, että melkoinen osa apteekkarin nettotuloista menee apteekkia varten otetun henkilökohtaisen lainan hoitoon.

Oma lukunsa on mahdollisuus yrittää salata omat verotietonsa. Sen takia verohallinnon medialle toimittamat verolistat ovat osin puutteellisia.

Kaikkien ihmisten tiedot ovat kuitenkin julkisia ja saatavissa verotoimistosta.

Verokonetta Länsi-Suomi ei avaa, mutta keskiviikkona verkossa ja torstaina paperilehdessä julkaisemme tuttuun tapaan uutisia vuoden 2020 verotilastoista.

Puutteistaan huolimatta verotiedoista paljastuu tärkeää yhteiskunnallista tietoa. Lukijoilla on oikeus tietää, millaisia palkkoja maksetaan esimerkiksi kunnanjohtajille.

Kansallinen kateuspäivä. Sellaiseksi irvileuat ovat verotietopäivän nimenneet. Harmittaahan se, jos jotkut tuntuvat saavan kohtuuttoman paljon ansio- tai pääomatuloja.

Varsinkin yrittäjien kohdalla olisi hyvä ymmärtää, mitä suurten tulojen takana on. Usein kovaa työtä, pienellä tuntipalkalla sinnittelyä ja taloudellisen riskin ottamista.

”Puutteistaan huolimatta verouutisista paljastuu tärkeää yhteiskunnallista tietoa”