Todellisuuspako uudelle tasolle

Jotain tolkkua kuitenkin on puheissa, joissa Facebookin perustaja Mark Zuckerberg haluaa pelastaa meidät luonnottomasta kännykän tuijottelusta hyvään ryhtiin ja syvällisempään läsnäoloon.

Evoluutio ei ole tehnyt meitä tuijottamaan tunnista toiseen pientä suorakaiteenmuotoista valoa säteilevää esinettä ja tökkimään sitä sormella, vaikka sosiaalisuus onkin se motivaatio.

Siinä mielessä entisen Facebookin, nykyisen Metan toimitusjohtaja Zuckerbergin visioima Metaverse on parannus. Sen on tarkoitus vapauttaa kännykästä, mutta sen edellytys on, että laittaisimme virtuaalilasit päähämme ja käsineet käsiimme.

Ehkä tulevaisuudessa sama tekniikka tungetaan huomaamattomampaan tilaan. Pääsisimme kokonaisvaltaisemmin yhteyteen toisten ihmisten kanssa. Ei tarvitsisi kuluttaa matkaan aikaa tai rahaa. Virtuaalinen ja lisätty todellisuus (Virtual Reality & Augmented Reality) kulkisi mukana, se olisi kuin kolmas jalka, ”internetin ruumiillistuma”, kuten herra Zuckerberg kuvailee.

Mutta eikö meillä ole jo ihan tarpeeksi erilaisia todellisuuksia? Yhteiskuntien reagoiminen koronavirukseen on sohaissut syvimpiin ennakkoluuloihimme ja mielipiteet ovat eskaloituneet. Maahanmuutto, ilmaston- ja luonnonsuojelu, vähemmistöjen oikeudet ja koronatoimet kirvoittavat värikkäitä puheenvuoroja.

Verkossa on sota meneillään. Nimittäin ennakkoluulojen, väärinkäsitysten ja perustelemattomien päänaukomisten sota sosiaalisessa mediassa. Siinä on metaversea joka lähtöön.

Useampi rikas teknofuturisti on visioimassa internetia uuteen uskoon. Tai itse asiassa enemmän päämme sisälle. En pysty olemaan ajattelematta, etteikö se toisi lisää ongelmia jo valmiiksi rikkonaisessa yhteiskunnassa.

Toisaalta koko interaktiivinen virtuaalimaailma saattaa jäädä pienen ryhmän leikkikaluksi, mutta toisaalta rahalla on valtaa eikä meiltä kysytä. Mr. Z:n sanoin: But I think to get AR glasses that we wear around throughout the day, they have to be normal-looking glasses, right?

Pelottava visio. Pitäisimme laseja, jotka lisäävät näkökenttäämme virtuaalitodellisuutta koko päivän? Ei kiitos yhtään poissaolevaa kävelijää, pyöräilijää, mopoilijaa tai autoilijaa tähän maailmaan enää.

Jok’ikinen innovaatio olisi punnittava sen hyödyllisyydellä ihmiskunnalle. Suomessa on keksitty mm. nenäsumute koronavirustaisteluun; sykevyö; heijastin; xylitol; luonnonmukaisen maanviljelyn kokeiluja; Nesteen uusiutuva diesel ja monia muita joista en tiedä.

Todellisuuspako onnistuu jo huumaavilla aineilla, viihteellä ja ihan pelkällä dogmaattisella ajattelulla.

Teemu Laulajainen
hyvinvointiteknologian opiskelija, Winnova