Todistus avaa ovia maailmalle

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut noin 2,3 miljoonaa eli 42,1 prosenttia suomalaisista, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos keskiviikkona.

Toisen annoksen osalta rokotuskattavuus on nyt 7,4 prosenttia, mikä tarkoittaa lähes 410 000:tta ihmistä.

Vielä on kuitenkin matkaa siihen, että koko kansa on rokotettu 70 prosentin kattavuudella.

Vaikka kahden rokotteen saajia on maassamme vasta vähän, kutittaa monen matkavarvasta jo varsin kovaa.

Moni maa ja lentoyhtiö vaativat matkailijoiltaan erilaisia todistuksia. Toiselle riittää negatiivinen koronatestitulos, toinen taas vaatii rokotustodistuksen kahden rokoteannoksen saamisesta.

Suomessa kansallinen koronarokotustodistus on ollut keskiviikosta alkaen saatavilla Omakannasta. Tiedot Omakantaan tulevat osittain viiveellä, joten alkuvaiheessa todistukset eivät vielä näy aivan kaikille rokotetuille henkilöille.

Todistuksen saa jo ensimmäisestä rokotuskerrasta, vaikka tuo todistus ei todennäköisesti vielä kelpaa kovin monelle todistusta vaativalle taholle.

Omakannasta todistuksen voi esittää sähköisesti tai tulostaa paperiversioksi. Lisäksi toisen täysi-ikäisen henkilön voi valtuuttaa käyttämään Omakantaa omasta puolestaan, jos ei itse pysty asioimaan palvelussa. Palveluun kirjautuminen vaatii pankkitunnuksia.

Tällä hetkellä ja jatkossakin henkilö voi saada muun paperisen todistuksen koronarokotuksesta terveydenhuollosta. Tämä todistus ei kuitenkaan ole sama kuin Omakannan kansallinen koronarokotustodistus.

Jotta mikään ei ole liian yksinkertaista, tulee heinäkuussa käyttöön EU:n yhteinen koronatodistus. Se sisältää todistuksen koronarokotuksista, todistuksen koronatestituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronavirustaudista. Kaikki kolme todistusta tulevat käyttöön samalla kertaa ja ne löytyvät jatkossa Omakannasta.

Hienona tavoitteena on, että tulevaisuudesta Omakannasta voi saada todistuksen myös muista rokotuksista sekä laboratoriotutkimusten tuloksista.