Toimivien palvelujen Rauma - osaammeko profiloitua ja olla ylpeitä?

Taannoin työterveyslääkärin kanssa pohdimme vaihtoehtoja, kun vaivaani tarvittiin hoitoa, joka ei kuulunut työnantajani työterveyssopimuksen piiriin. Kun päädyimme yhteistuumin siihen, että tehdään lähete kunnalliseen terveydenhuoltoon, oli Helsingistä käsin minua hoitava työterveyslääkäri hieman huolissaan siitä, kauanko joutuisin kunnallisella puolella hoitoa odottamaan.

Kun sitten seuraavassa tapaamisessamme sain kertoa, että jo viikon päästä lähetteestä olin saanut tarvitsemani hoitoajan, loksahti hänellä suu auki. Onneksi Raumalla hommat toimii niinkuin pitää, yhdessä totesimme.

Oman ja lähipiirini kokemusten perusteella Raumalla peruspalvelut ovat varsin hyvällä tolalla. Myös nuorten mielenterveys otetaan tosissaan Raumalla, kun tarjolla on mm. ilman lähetettä toimiva nuorten tiimi. Toki aina löytyy parannettavaa eikä liiallisella tyytyväisyydellä saa pilata hyvää kehitystä, mutta nykytilanteestakin saisi olla varsin ylpeä. Toimivien ja sujuvien palveluiden kaupunki, Rauma, olisi mainio mahdollisuus profiloitumisenkin kannalta.

Olennaisen tärkeää tämä profiloituminen on, kun pohdimme, miten saamme nuoret pysymään Raumalla, palaamaan takaisin Raumalle muualta opinnoista tai tänne muualta opiskelemaan muuttaneet ihmiset pysymään täällä. Kyse ei ole mistään tähtitieteestä. Kun voimme tarjota töitä, mahdollisuuden kouluttautua eteenpäin, sujuvat palvelut ja kokemuksen siitä, että täällä on hyvä perustaa perhe tai uusi yritys, kyllä tänne hyvin todennäköisesti myös jäädään. Siksipä näen, että panostukset peruspalveluihin maksavat kyllä itsensä pitkällä aikavälillä takaisin.

Paljon puhutaan yleensäkin siitä, että miten ehdokkaat aikovat rahoittaa vaalilupauksiaan. Olen samaa mieltä siitä, että kunnan talous on tärkeää pitää tasapainossa. Mutta yhtälailla näen, että jokainen leikkaus- tai muu päätös pitää pystyä näkemään pitkän aikavälin kontekstissa. Miten jonkin palvelun heikennys vaikuttaa esimerkiksi kaupungin houkuttelevuuteen lapsiperheille?

Aiheuttaako se myöhemmin lisää kustannuksia, kun syrjäytymisvaarassa olevia ihmisiä ei olla saatu ennaltaehkäisevällä työllä kiinni, ja joudutaankin ongelmia hoitamaan paljon kalliimmalla? Mikäli näin käy, yhden vaalikauden aikana tehdyt säästöt ja plusmerkkiset tilinpäätökset eivät kauaa lämmitä heitä, jotka päätöksiä tulevaisuudessa tekevät. Saati heitä, jotka täällä asuvat parin kolmen vuosikymmenen päästä.

Jatketaan siis Rauman profiloimista kaupunkina, jossa on hyvä asua, hyvä perustaa perhe, hyvä aloittaa yritystoiminta ja jossa on tarjolla juuri alueen tarpeisiin soveltuvaa koulutusta. Sekä tietenkin kaupunkina, joka ei jätä omiaan pulaan, vaan tarjoaa jokaiselle tämän tarvitseman tuen elämän vaikeina hetkinä. Jokainen syrjäytynyt ihminen on sekä inhimillinen että taloudellinen tragedia.

Juho Paavola
Kuntavaaliehdokas Raumalla (kesk.), Satakunnan Keskustanuorten varapuheenjohtaja