Tölkin ikuinen elämä

Suomalaiset ovat edelleen maailman huippua juomapakkausten kierrättämisessä. Suomen Palautuspakkaus Oy:n (Palpa) teettämän kyselytutkimuksen mukaan jopa 85 prosenttia vastaajista kertoo kierrättävänsä pantilliset juomapakkaukset sataprosenttisesti.

Palpan kysely toteutettiin edellisen kerran vuonna 2015. Kuluneen viiden vuoden aikana kierrättäminen on lisääntynyt merkittävästi suomalaisissa kotitalouksissa.

Erityisen suuri muutos on tapahtunut muovin kierrättämisessä. Vielä viisi vuotta sitten noin 30 prosenttia vastaajista kertoi kierrättävänsä valtaosan kotitaloutensa muovista, nyt luku on jo 60 prosenttia.

Pantillisten muovipullojen kohdalla kierrättäminen on vielä huomattavasti korkeammalla tasolla.

Viime vuonna palautettiin lähes kaksi miljardia pantillista juomapakkausta. Lisäystä edellisvuoteen oli noin 36 miljoonan juomapakkauksen verran.

Pantillisten juomapakkausten palautusasteet ovat erittäin korkealla tasolla. Kaiken kaikkiaan pantillisista pakkauksista palautettiin kiertoon 93 prosenttia.

Kierrättämisen motiivina näyttäytyvät entistä useammin ympäristösyyt, mutta tärkein syy palauttamisinnolle löytyy edelleen itse pantista.

Vaikka Suomessa juomapakkausten kierrättämisellä on pitkät perinteet, ei näin ole suuressa osassa muuta maailmaa.

Pullonkeräys tuntuu monissa Keski- ja Etelä-Euroopan maissa yhtä ihmeelliseltä kuin jos meillä olisi pantti jogurttipurkeissa tai leikkelepakkauksissa, totesi taannoin europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.).

Monissa maissa pullot ja tölkit tungetaankin sekajätteeseen tai pahimmassa tapauksessa viskataan suoraan luontoon. Monissa maissa ”pullo- ja tölkkimatot” värittävät erityisesti teiden ja rataosuuksien varsia.

Palpa tavoittelee omassa kierrätysjärjestelmässä niin kutsuttua suljettua kiertoa. Se tarkoittaa, että juomapakkauksen materiaalista tehdään uusi juomapakkaus. Samaa tölkkiä voidaan siis kierrättää lähes ikuisesti.

Tällä toimintatavalla säästetään luonnonvarojen lisäksi merkittävästi energiaa, sillä kierrätysalumiinin käyttö vie vain murto-osan siitä energiamäärästä, mitä alumiinin valmistus vaatii.