Toripaviljonki vei kaiken huomion

Keskustelu on viime päivinä pyörinyt Rauman Kauppatorin uusien suunnitelmien ympärillä, vaikka esille on tuotu koko 29 hehtaarin Vanhaa Raumaa koskeva uusi asemakaava.
Keskustelu on viime päivinä pyörinyt Rauman Kauppatorin uusien suunnitelmien ympärillä, vaikka esille on tuotu koko 29 hehtaarin Vanhaa Raumaa koskeva uusi asemakaava. Kuva: Oopeeaa

Oli päivänselvää, että toripaviljongista tulee kuuma keskustelunaihe Raumalla. Kenties hetkeen aikaan kuumin.

Monitoimipaviljongin ajatus esiteltiin samalla, kun Vanhan Rauman uusi asemakaavaluonnos tuotiin julkisuuteen.

Sen jälkeen on näkynyt vähemmän keskustelua itse luonnoksesta mutta sitäkin enemmän paviljongista.

Kantaa on otettu niin Länsi-Suomen tekstaritalikossa, somessa kuin kaavaluonnoksen ensimmäisessä julkisessa esittelytilaisuudessa kuluvalla viikolla.

Parhaiten erottuvat luonnollisesti ne kannat, joissa painokkaasti paviljonkia vastustetaan.

On suorastaan luonnonlaki, että Raumalla kaikki Vanhaa Raumaa koskevat uudistukset kohtaavat vastatuulta.

Näin käy jo idea-asteella, jossa paviljonkikin vasta on.

Eritoten kannetaan huolta Raatihuoneen puolesta. Jos tori olisi tyhjä aukio ilman katoksia tai paviljonkia, Raatihuone toki näkyisi kaikista parhaiten.

Kovin pitkää historiallista taustaa ei näkyvyydellä kuitenkaan ole.

Vielä 1900-luvun alussa tori oli yhtä kuin Raatihuoneentori eli kapea suikale rakennuksen edessä. Paviljongille suunnitellulla paikalla oli talokortteli.

Onkin syytä pohtia, mikä on se aikakausi, johon torin kuuluu jäädä ja ulkoasu, jossa tori on muka ollut autenttisimmillaan. Muutoksia on ollut aina.

Paviljongille on myös puolestapuhujia. Torin elävöittämistä on moni kaivannut. Yksi keino on luoda nykyistä monipuolisemmat ja säänkestävämmät puitteet.

Paviljonkia koskevat havainnekuvat ovat keskustelunavaus tähän suuntaan.

Kaavaluonnos sisältää toki muutakin, kuten lisää rakennussuojelua, rakentamisoikeuksia pihapiireihin sekä linjauksen siitä, että liiketiloja ei muuteta asunnoiksi. Sen sijaan niitä muuttaa saisi majoituskäyttöön, mikä on erityisen olennaista matkailun kannalta.

Yhtä yksityiskohtaa tuijottamalla kokonaisuus tuppaa jäämään kakkoseksi. Uusi asemakaava on todella iso asia koko Vanhan Rauman säilymisen ja kehittämisen kannalta.