Troolaus ohitettiin Pyhäjärven kalajutussa Persujen ohjelma

Lauantain lehdessä oli juttu Pyhäjärven kalastuksesta ja kalakannoista.Yksi mahdollisesti kalakantoihin vaikuttava asia eli troolaus oli onnistuneesti ohitettu, mainitsematta siitä sanallakaan.

Sitä on hoitokalastuksen nimissä tehty jo viisi vuotta. Tarkoitus on hyvä mutta lopputulos huono. Samana aikana on järven läntisellä, troolin toiminta-alueella ahvenkanta romahtanut. Vuosi toisensa perään ovat ahvensaaliit pienentyneet, kunnes verkot lähes tyhjenivät viime heinäkuun lopulla, parhaaseen ahvenaikaan.

Tämä on näköjään vaikea asia troolauksesta vastaaville, eikä toimittaja Jokinenkaan siitä mitään ilman faktaa ja dataa tohtinut mainita. Pyhäjärvi-instituutin viimeksi suorittama koekalastus on suoritettu 2019 ja sen jälkeen on tilanne muuttunut.

Faktaa on se, että nyt läntisen alueen kalastajien veneet kelluvat Mannilan laiturissa toimettomina kalojen puutteessa.

Jouni Laaksonen

ahvenen paistaja, Mannila, Eura

Nimetön mielipidekirjoittaja huutelee puskista, etten tuntisi puolueeni ohjelmaa. Olin jo Pientalonpoikien puolueen Kiuruveden puoluekokouksessa 1959 paikalla, kun puolueelle hyväksyttiin ensimmäinen varsinainen puolueohjelma ja samalla valittiin ASO:n ylijohtaja Vennamo puheenjohtajaksi. Olen siitä saakka seurannut ohjelman kehitystä ajoittain jäsenenä ajoittain ulkopuolelta.

Kuuden vuosikymmenen aikana on yhteiskunta muuttunut. Pientalonpojista tuli SMP ja sen raunioille syntyi Perussuomalaiset. Ohjelmaakin on tietysti muokattu mutta perusvire on säilynyt. Puolue on edelleen työmiehen, talonpojan, eläkeläisen ja muiden vähäosaisten tukija sillä alkiolaisella linjalla, jonka Maalaisliitto samoihin aikoihin kadotti. Missään vaiheessa ei ohjelmassa ole ollut pyrkimystä laittomuuksiin, väkivaltaan tai kumoukselliseen toimintaan, siis ääripuolueen menetelmiin. Tämän tapaiset väitteet ovat lähtöisin ulkopuolisilta tahoilta, jotka eivät kirjoita puolueen ohjelmaa. Osaltaan kaikki perustuu vääristeltyihin ja asiayhteydestään irrotettuihin puheisiin.

Tavoite on selvä. Pelottelulla ”varoitetaan” äänestäjiä ja ehdokkaaksi aikovia. Ei tosin mennyt aivan nappiin, kun persuilla nyt on ehdokkaita enemmän kuin koskaan. Toteutui taas kerran Pientalonpoikien ajatus: ”Kyllä kansa tietää”.

Pyry Vainio

kunnallisvaaliehdokas (ps.), Rauma