Trumpin ja Salosen vaaliyllätykset

Vaaliyllätykset nousivat päivän pääpuheenaiheiksi keskiviikkona. Yhdysvalloissa Donald Trumpin kannatus ylitti jälleen gallupeissa povatun. Raumalla puolestaan kansansuosikki Kristiina Salonen ilmoitti, ettei asetu ehdolle ensi kevään kuntavaaleissa.

Aloitetaan lähempää.

Salosen ilmoitusta monet demarit pelkäsivät. Ja kilpailevien puolueiden edustajat puolestaan toivoivat.

Salonen keskittyy työhönsä kansanedustajana ja jättää kalenteriinsa tilaa mahdollisesti muille vaaleille. Hän harkitsee maakunta- ja eurovaaleja. Näin Rauman suurin puolue SDP menettää valovoimaisimman tähtensä.

Demarien kunnallisjärjestön puheenjohtaja Sari Seimelä myönsi, ettei Salosen veroista vetonaulaa löydy mistään. Pelikenttä asettuu uuteen asentoon kuten kokoomuksen Samu Vahteristo luonnehti.

Maan tapa on, että kansanedustajat ja ministerit ovat mukana kaikissa eri vaaleissa keräämässä äänet omalle puolueelle. Esimerkiksi perussuomalaisten supersuosittu Laura Huhtasaari hankki puolueelleen käytännössä toisen eduskuntapaikan Satakuntaan, vaikka pyrki ja pääsi europarlamenttiin.

Osa ministereistä ehtii harvoin kotikuntansa valtuuston kokouksiin. Joidenkin osallistuminen paikalliseen päätöksentekoon saattaa olla tasan siinä. Kokouksiin valmistautuminen voi jäädä vähiin, kun takana on raskas työviikko Helsingissä. Viikonloppuna tulisi riittää aikaa myös perheelle ja läheisille.

Salosen mielestä poliitikkojen vaalioikeutta pitäisikin rajata järjestelmätasolla, eikä jättää oman harkinnan varaan. Vaatimuksessa on pointtinsa.

USA:n presidentinvaalin tulosta ei tätä kirjoitettaessa ole vielä ”kirkossa kuulutettu”.

Selvää silti on, että istuvan presidentin Donald Trumpin kannatus on vahvempaa kuin Suomessa uskotaan.

”Euroopassa tunnetaan kyllä liberaalien demokraattien New York ja Hollywood, mutta huonommin oikeaa Amerikkaa. Sitä, joka äänesti Trumpin presidentiksi. Sitä, joka voi hyvin tehdä sen toistamiseen”, sanoi politiikan tutkija Markku Ruotsila Länsi-Suomelle kesällä.