Trumpismi on pesiytynyt Suomeen - Pekka Haavisto ei voi jatkaa laillisessa hallituksessamme

Meidän suomalaistenkin on vaikea hyväksyä Yhdysvaltain presidentti Trumpin menettelyä hänen hävittyään lailliset vaalit. ”En luovu.” Laki tulee kuitenkin vastaan, ja trumpismi häviää ruman taiston.

Tuntematta itse Pekka Haaviston menettelyn yksityiskohtia Suomen perustuslakivaliokunta on todennut ulkoministeri Haaviston toimineen laittomasti. Ministeri myöntää, mutta ei luovu mandaatistaan. Vihreät puolustavat edustajaansa jopa hallituskysymyksellä. Muut taipuvat. Ministerinä lakia rikkonut, siis rikollinen saa jatkaa ulkoministerinä.

Trumpismi on näin pesiytynyt Suomeen. Hallituksen luotettavuus on kokenut pahan kolauksen niin kansainvälisesti kuin lakia kunnioittavien suomalaistenkin keskuudessa. Minunkin. Keskustan ja vihreiden kannatus laskee sisäänlämpiävistä toiveista huolimatta.

Koronaa kiitettävästi torjuva hallitus kaatuu, kunhan virus saadaan aisoihin. Suomen ja puolueen ydinasioita puolustavan keskustan tulee sanoutua irti trumpismista uskottavasti, julkisesti, heti. Yhdysvaltojen tavoin. Tietoisena mahdollisista seurauksista.

Lakia kunnioittava Pekka Haavisto luopuisi fiksuna miehenä vapaaehtoisesti ulkoministerin salkusta. Nyt politiikan kiemurat tuntuvat olevan esteenä.

On siis keskustan omankin tervehdyttämisen aika. Haavisto ei voi jatkaa laillisessa hallituksessamme.

Esko Eela

teollisuusneuvos, Säkylä