Tuki järjestyi, arki jatkuu

Raumalaisen opettajankoulutuksen 120-vuotias historia jatkuu.
Raumalaisen opettajankoulutuksen 120-vuotias historia jatkuu. Kuva: Juha Sinisalo

Pelätty uhka on väistynyt, ja opettajankoulutus jatkuu Raumalla. Kaupungin tuki takaa, että Seminaarinmäellä eletään normaalia arkea jatkossakin.

Rahaa siirtyy vuosittain kaupungilta yliopistolle 1,25 miljoonaa euroa. Vastineeksi Turun yliopisto lupaa turvatakuut Rauman opettajankoulutukselle.

Käytännössä yliopisto lupaa luopua suunnitelmistaan siirtää opettajankoulutuksen tutkinto-ohjelmat Turkuun ja lakkauttaa käsityökasvatuksen tutkinto-ohjelma kokonaan.

Kaikki siis jatkuu muuten ennallaan, paitsi rahaa liikkuu kaupungista toiseen. Vuotuisen tukisumman ohella Rauma lunastaa vielä harjoittelupäiväkoti Pikkunorssin omakseen.

Myös tätä voi puoltaa. Rauma saa lähes uuden, vuonna 2021 avatun päiväkotirakennuksen. Peruskorjauksen tarpeessa olevasta Otan päiväkodista on mahdollista luopua.

Kaupunki myös ryhtyy päiväkodin pyörittäjäksi, mutta harjoittelut sekä muu tutkimus- ja kehittämistoiminta hoituvat vanhaan tapaan.

Pahin vaihtoehto ei toteutunut, eli Turun yliopisto ei pannut Seminaarinmäkeä säppiin. Muut yliopistot ovat jo lakkauttaneet opettajankoulutuksen filiaalinsa eli etäkampukset.

Lakkautusten traagiset vaikutukset aluetaloudelle ja paikkakunnan vireydelle ovat hyvin tiedossa, niin Raumalla kuin Turun yliopiston sisälläkin.

Jälkikäteen voi aina miettiä, kuinka realistisia yliopiston suunnitelmat Turkuun siirrosta lopulta olivat.

Vai oliko aikomuksena alun alkaenkin hakea tulonlisäystä ja panna Rauma maksamaan samaan tapaan kuin Porikin maksaa?

Tieto Turun yliopiston muutosneuvotteluiden sisällöstä tuli julki marraskuussa. Helmikuun 14. päivänä yliopiston hallitus hyväksyi Rauman kanssa solmittavan yhteistyösopimuksen periaatteet.

Epävarmuuden aikaa kesti siis noin kolmen kuukauden ajan. Jos ajanjaksossa jotain hyvää oli, niin ainakin se kirkasti opettajankoulutuksen merkitystä.

Yleinen tietoisuus kaupungissa on entistä vahvemmin se, että Rauma tarvitsee seminaarinsa nyt ja jatkossa. Yksi Rauman kohtalonkysymyksistä on ratkaistu, seuraavaksi 10 vuodeksi.